2009 yılında Bünyan'da Ziya Doğan Karakucak Güreşleri yapıldığını biliyor muydunuz?























Öğrenmek istersen eğer güreşi,
Dolaşıp yurdumu gez bizim elde.
Bulunmaz güreşte Türklerin eşi,
Yaşanmış destanı yaz bizim elde.
Er meydanı derler bunun adına, bu meydanda namertlik olmaz, hep yiğit olan yiğitler bulunur. Er meydanı derler bunun adına, Hz. Hamza’dır pirlerin piri. Ata sporumuz karakucak güreşleri, Kayseri topraklarında Bünyan ilçemizde yeniden filizleniyor. Er meydanı bu kez Bünyan’da kuruluyor. Yiğitliği kendine şiar edinmiş, ata sporumuz güreşe sevdalı her kim varsa 24 Temmuz cumartesi günü Bünyan’da buluşalım.
Bünyan Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı, milli güreşçimiz Ziya Doğan adına Türk Milletinin geleneksel spor dalı olan karakucak güreşlerini Bünyan’da yaşatmak için güreş müsabakaları düzenlemeye karar vermişler ve kıymetli hemşehrimiz ve büyüğümüz Mustafa Eraslan Bey de böyle güzel bir organizasyonun hâmiliğini üstlenerek destek vermişler, böylece Bünyan Ziya Doğan Karakucak Güreşleri adıyla bir ahde vefa örneği ortaya çıkmış. Emeği geçen herkesi canı gönülden kutluyorum. İnşallah bu müsabakalarda Türk Güreşi yeniden nefes alacak, Koca Yusufların, Kurtderelilerin, Kızılcıklı Mahmutların, Kel Aliçoların meydanı olan er meydanı her zaman kurulacak, kurulmalıdır da.
Bünyan ilçemizin başarılı, işine sağlam ve çalışkan kaymakamı Ertuğrul Kılıç Bey ile Bünyan’ın sevilen sayılan Belediye Başkanı Ahmet Yaşar Toktaş Bey güzel bir tertip heyeti oluşturmuşlar. Bu heyette Bünyan’ımızın değerli büyüklerinden Hadi Cengiz, Yaşar Uğur ve Adem Yalçın yer almışlar. Bunlara Eras Grubunu temsilen de Genel Müdürümüz Uğur Özbek de katılınca tertip komitesi tamamlanmış. Biz Bünyan’a ulaştığımızda bu komite toplantı halindeydi ve daha sonra da güreş müsabakalarının yapılacağı stadyuma gidildi, incelemelerde bulundu. Stadyum 15 gün içerisinde büyük bir gayretle çimlendirilmiş. Bütün hazırlıklar tamam. Bu işler büyük özveri istediği için, başta Kaymakam Ertuğrul Kılıç Bey olmak üzere komite üyeleri her konuya titizlikle eğiliyorlar. Bu arada Mehmet İçer Bey ile Genel Müdürümüz Uğur Özbek’in yoğun tempolarına şahit biri olarak da takdir hislerimi belirtmek isterim.
Şu ana kadar 250’ye yakın güreşçi kayıt yaptırmış. Listede Yozgat, Kahramanmaraş, Adana, Amasya, Tokat, Turhal, Çankırı ve Çorum gibi vilayetlerden birçok güreşçinin adını yazdırdığını gördüm ve çok mutlu oldum. Dileğim şudur ki, Kayseri’den de lisanlı ya da lisanssız güreşçilerin er meydanına katılmasıdır. Çünkü, dışarıdan gelen misafirlerin başımızın üstünde yeri var; ama gönül Kayseri’den güreşe meraklı gençlerin çıkmasını ve er meydanında yeteneklerini sergilemelerini arzu ediyor. Bu arada hemen söyleyeyim, güreşlere kayıt yaptırmak isteyen lisanssız güreşçilerden sağlık raporu mutlaka isteniyor. Eğer güreşlere katılmak istiyorsanız ve müsabaka anına kadar sağlık raporunuz yoksa, güreş meydanına erken ulaşıp saha doktoruna muayene olup raporunuzu alabileceksiniz.
GENÇLERİN ZİYA DOĞAN’I VE MUSTAFA ERASLAN’I TANIMASI LAZIM
Belli yaştakiler belki milli güreşçimiz Ziya Doğan’ı tanıyabilirler ama gençlerimizin çoğu bilmez. Çünkü zaman su gibi akıp gidiyor. Bünyan’da niçin Ziya Doğan adına karakucak müsabakaları düzenleniyor, bunu öğrenmeleri gereklidir.
MİLLİ GÜREŞÇİMİZ ZİYA DOĞAN’I TANIYALIM
Mili güreşçimiz Ziya Doğan, 1932 yılında Bünyan ilçesinin Büyük Tuzhisar kasabasında dünyaya gelmiştir. Ziya Doğan, kendisinden önceki kuşağın etkisiyle genç yaşta memleketinden ayrıldı ve İstanbul’a gitti. 1949 yılında Fatih Güreş Kulübüne katıldı ve orada Koç Ahmet isimli hocasının büyük emekleriyle güreşi kurallarına göre öğrendi. Ziya Doğan üzerinde büyük emekleri olan bir büyük insan da Türk güreşinin efsane isimlerinden olan Yaşar Doğu’dur. 1960 yılına kadar Türk Güreş Milli Takımını çalıştıran Yaşar Doğu, Doğan’ın Koç Ahmet’ten sonraki hocasıdır.
1951 ve 1952 yıllarında iki defa İstanbul ikincisi olduktan sonra 1953 yılında İstanbul birinciliğini elde etti ve 1954 yılında da Türkiye birincisi oldu. 1955 yılında Türkiye birinciliğini tekrar kazandıktan sonra bu kez ilk uluslar arası başarısını etti ve Balkan Şampiyonu oldu. Bu Balkan Şampiyonluğunun önemi büyüktü. Çünkü, 1956 yılında Dünya Güreş Şampiyonası Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yapılacaktı. 1956 yılı Ziya Doğan için oldukça yoğun bir yıl olmuştur. 1956 yılında Budapeşte’de Dünya Üçüncülüğünü elde etmiş ve adını iyiden iyiye duyurmuştur. Ayın yıl Yugoslavya’da yapılan Adriyatik şampiyonasında ise 79 kiloda birinciliği elde eder.
1958’de İtalya’nın Napoli şehrinde yapılan turnuvada bir birincilik daha elde etmiş, 1959 yılında ise Beyrut’ta yapılan Akdeniz oyunlarında 79 kiloda hem serbestte, hem de grekoromende mücadele ederek her alanda da altın madalyayı kazanmıştır. 1960 yılında ise bu kez Avrupa Şampiyonasında Atina’da Bulgar Dobrov’la finale kalmış. Finalde iki güreşçi yenişemeyince tekrar tartıya çıkarılmışlar ve Ziya Doğan, rakibinden 150 gr fazla gelince Avrupa ikincisi ilan edilmiştir.
1963 yılında ise yeniden Dünya Şampiyonasındadır. Japonya’nın Yokahama şehrinde yapılan şampiyonaya Ziya Doğan bu kez 6 kilo verdirilerek 73 kiloda ve grekoromende katılmıştır. Güreşçinin arzusu ise kendi kilosu olan 79 kiloda ve serbestte mücadele etmek şeklinde olmuştur. Grekoromende de üstün bir gayret gösteren Ziya Doğan, Romen Bularko ile 1.lik – 3. lük maçına çıkmıştır. Gerek kilo kaybetmesinden ve grekoromende güreşmesinden, gerekse doğu bloku ülkelerinin birbirini kollamalarından dolayı maç başa baş bitmiş olmasına rağmen Doğan, sayı ile mağlup kabul edilmiş ve güreşçimiz dünya üçüncüsü olmuştur.
Ziya Doğan, Atina’dan sonra bu ikinci büyük üzüntüyü yaşadıktan sonra aktif sporculuk hayatına son verme kararı almış ve daha sonra Almanya’dan aldığı bir teklifle güreş antrenörlüğü ve teknik adamlığı görevi ile Almanya’ya gitmiş ve orada 24 yıl aralıksız olarak güreşçi yetiştirmiştir. Bunlar arasında dünya şampiyonluğu kazanmış güreşçiler de vardır.
Ziya Doğan bugün 72 yaşında ve Hisarcık’ta mütevazı bir hayat sürmekte ve anılarını da güreş meraklılarıyla paylaşmaktadır.
KIYMETLİ HEMŞEHRİMİZ İŞADAMI MUSTAFA ERASLANİşadamı kıymetli hemşehrimiz Mustafa Eraslan, 1950 yılında Kayseri’nin Bünyan İlçesine bağlı Samağır köyünde dünyaya geldi. Çalışma hayatına 15 yaşında atılan Mustafa Eraslan, daha sonraki yıllarda inşaat sektörünün değişik basamaklarında bulundu ve değişik illerde bilgi ve deneyimlerini artırdı. 1970 yılından 1987 yılına kadar Mersin, Ankara, Alanya ve Kayseri’de inşaat faaliyetlerini sürdüren Mustafa Eraslan, 17 Kasım 1987 tarihinde Eras İnşaat, Turizm Sanayii Ve Ticaret Anonim Şirketini kurdu. 1988 yılından itibaren inşaat sektörünün yanı sıra petrol, sigortacılık, mühendislik ve müşavirlik, basın yayın sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerini Eras Holding bünyesinde topladı. Erciyes Tv, Erciyes Radyo ve Kayseri Akın Günlük Gazetesi, medya sektöründe sahip olduğu kuruluşlardır. Özellikle Turizm ve Otelcilik alanında faaliyetlerini yoğunlaştıran Mustafa Eraslan, 18 Eylül 1999’da açılan dört yıldızlı Granderas Hotel’den (Kayseri) sonra, Granderas Erciyes Hotel ve beş yıldızlı Granderas Aksaray Hotel’in yapımını tamamlayarak Türk Turizminin hizmetine katmıştır.
1999 yılında Düzce ve Adapazarı Depremlerinden sonra Kayseri’nin yüz akı olan Sakarya ilindeki 120 dairelik Kayseri Mahallesi Projesini 2001 yılında çok kısa bir sürede ve başarıyla tamamlayan Eras Holding, Düzce bölgesinde de 556 konutun yapımını beş ay gibi bir sürede yaparak takdirleri toplamıştır.Eras Holding, eğitim sektörüne 19 Mayıs 2002 tarihinde Eras Dershanelerini açarak girmiştir. Yine 2002 yılında Hazır Beton üreteimine girerek yeni istihdam alanları açmadaki azim ve kararlılığını göstermiştir ve halen Eras Holding bünyesinde 900 kişiye iş imkanı sağlanmaktadır.
Hayır işlerini de ihmal etmeyen Mustafa Eraslan, Kayseri’de Yıldırım Beyazıt Mahallesinde inşaatı devam eden Mustafa Eraslan Lisesini tamamlayarak MEB’e teslim edecektir. Ayrıca, Kayseri’de Belsin Semtinde inşaatına başlanan ve rahmetli babaları Abdurrahman Eraslan’ın adını taşıyacak olan camiin inşaatı tamamlandığında Kayseri Müftülüğüne teslim edilecektir.
Kayseri’de sporun hamilerinden olan Mustafa Eraslan, Erciyesspor ve Kayserispor’da değişik zamanlarda Başkanlık ve Asbaşkanlık görevlerinde bulunmuştur..
***
İşte Bünyan’da yaşanan bu güzellik portrelerini verdiğim bu güzel insanların azimleri ile ortaya çıkmaktadır.
Benim bahtiyarlığım ise bu son güreş müsabakalarıyla daha da artmıştır. Çünkü, güreş bizim milli sporumuzdur. Kültürümüzün çok önemli unsurları güreşte saklıdır. Eğer, yeniden ata sporumuz güreşi seven nesiller yetiştirirsek, eğer yeniden Ziya Doğan gibi milli güreşçilerin yetişmesi için imkanlar tanınırsa bu bahtiyarlığım Erciyes’in zirvesinden de ötelere ulaşacaktır.
Ulaştık dünyada bir haklı üne,
Güreşle başlarız toya,düğüne,
Hazreti Hamza'dan geldik bu güne,
Pirlerden alınır giz bizim elde.

Koca Yusuf denen bir acı kuvvet,
Yeterdi cihana o Kara Ahmet,
Yağlanmış vücudlar,ayakta kıspet,
Yiğidin resmini çiz bizim elde.

Kızılcıklı Mahmut, Adalı Halil,
Kel Aliço'yu dersen ehil mi ehil,
Ustanın yanında kalınmaz cahil,
Yetişir çıraklar tez bizim elde.

Çıkınca meydana o Çolak Mümin,
Hasmının altında kayardı zemin,
Yenmedi kimseler ederim yemin,
Başkadır güreşte hız bizim elde.

Bir pehlivan görsen sorma nereli,
Araştır aslını bak Kurtdereli,
Kırkpınar'da boy boy aslan sıralı,
Çöktürür rakibi diz bizim elde.

Şamdancı İbrahim,Kazıkçı Bekir,
Erlerin meydanı kalır mı fakir,
Çok Taşçılar çıkar Allah'a şükür,
Neler görürsünüz siz bizim elde.

Filiz Nurullah'tan Aydın Demir'e,
İdmanda mandayı gömdük çamura,
Uyar amma Haktan gelen emire,
Varmaz güreşmeze kız bizim elde.

Hüseyin'dir adı bir Tekirdağlı,
Sevilmez mi güreş olursa yağlı,
Belinden kasnaklı,paçadan bağlı,
Pırpıta dönüşür bez bizim elde.

Ordulu Mustafa, Hüseyin Çokal,
Yiğidin elini tutamaz çakal,
Bilmezsen bunları etme hasbıhal,
Konuşma,ağzını büz bizim elde.

Gün gelince biz de geçtik mindere,
Al bayrağı çektik hemen göndere,
Rakibin sırtını vurdukça yere,
Yükselir havaya toz bizim elde.

Dağıstanlı denen yiğit Mustafa,
Tutardı güreşte dünyaya kafa,
Bu nasıl sevgidir,bu nasıl vefa,
Gel de sen bu sırrı çöz bizim elde.

Mersinli Ahmet,Müzahir Sille,
Tevfik Kış,Bayram Şit, Gazanfer Bilge,
Yaşar Doğu ise tarihi belge,
Yanıyor meşale, köz bizim elde.

Hasan gemici ve Cemal Yanılmaz,
Acar, Bayrak, Ayvaz nasıl anılmaz,
Kartal, Doğan, Zafer zaten yenilmez,
Verilmez rakibe koz bizim elde.

Celal Atik,Yaşar Erkan bir nefer,
Çıktılar kürsüye bilmem kaç sefer,
Ali Yücel bir de Nureddin Zafer,
Oldular çorbaya tuz bizim elde.

Rakip mi dayandı İsmet Atlı'ya,
Çevirdi çoğunu yedi katlıya,
Bağlarız güreşi daim tatlıya,
Güldükçe gülüyor yüz bizim elde.

Ağırbaştı Dursun, Adildi Atan,
Hamit'i sorarsan yırtıcı kaplan,
Hasan Güngör ile İsmail Ogan,
Güreştikçe verdi haz bizim elde.

Ahmet Ayık koltuk altı geçerdi,
Medved O'ndan köşe bucak kaçardı,
Saltosunu yiyen gökte uçardı,
Yapardı hasmını kaz bizim elde.

Alirıza Alan, Muharrem Canbaş,
Mahmut Atalay'la Hüseyin Akbaş,
Bilek, Oktav, Nasuh temelden kardaş,
Seçilmez üveyle öz bizim elde.

Türküm söz söyletmem alın terime,
Kimse göz dikmesin benim yerime,
Sevgi, saygı Mehmet Akif Prime,
Methiyeler yazsam az bizim elde.

Sebahattin Öztürk düşmezdi zora,
Reşit Karabacak vardı bir ara,
Rüzgardı minderde o Salih Bora,
Estikçe erirdi buz bizim elde.

Mahmut Demir derler devlerin devi,
Bünyesi sağlamdır, yüreği kavi,
Zekeriya Güçlü bulmuşken tavı,
Yürüsün bellidir iz bizim elde.

Pehlivan sözünden çıkmaz dışarı,
Unutmak mümkün mü Hakkı Başar'ı,
Coşturuyor Turan Ceylan beşeri,
Değmesin hiç nazar göz bizim elde.

Hamza'yı sorarsan bir yerli kaya,
Güldürdü yüzümü bak doya doya,
Pehlivan dediğin çekmez mi soya,
Hamuru,mayası öz bizim elde.

Unutma atanı,tanı dedeni,
Rahmetle anarız gelip gideni,
Duydukça bir ateş basar bedeni,
Vursun davul,zurna,saz bizim elde.

Gerçektir sözlerim,bulunmaz yalan,
Kusura bakmasın geriye kalan,
İşlemez gavurun kurduğu plan,
Kardeşçe yaşarız biz bizim elde.

Rasim'im yazdım bir güreş destanı,
Anmadan geçemem Koca Mestan'ı,
Günlerce dinletir nice insanı ,
Açılsa güreşten söz bizim elde.

Yorumlar