İsmet Paşa'nın gözbebeği Bünyanlı İsmail oğlu Hacı Sadık Yeşiltaş'ın Kurtuluş Savaşı Hatıraları





































BÜNYANLI İSMAİL OĞLU HACI SADIK YEŞİLTAŞ
(İSMET PAŞA'NIN GÖZÜ GİBİ SAKINDIĞI ASKERİ)
Sadık Çavuş, 15 yıl askerlik yapmış bir vatan evladıydı. İtalyanlarla, Araplarla Arap Çöllerinde savaştıktan sonra Çanakkale Savaşlarında İsmet Paşa'nın çok kıymet verdiği askerlerden biriydi. Topçu Çavuşu olarak Çanakkale'de İsmet Paşa'nın gözleri önünde düşman muhribinin bacasına isabet ettirdiği top mermileri ile muhribi denizin dibine gömmüştü.
Kurtuluş Savaşımızın her aşamasında yer alan Sadık Çavuş, Sakarya Meydan Muharebesinde kolundan ve belinden ciddi şekilde yaralanmıştır. Hastanede kolunun kesilmesi söz konusuyken İsmet Paşa'nın yoğun ilgisi ve emirleri ile kolu kesilmekten kurtulmuş ve iyileşip tekrar cepheye dönmüştür. İsmet Paşa'nın "Benim Sadık Çavuşum" diyerek "Sadık" kelimesini de kinayeli kullanarak hitap ettiği İsmailoğlu Sadık Çavuş, İsmet İnönü'nün Kayseri'ye geldiği zamanlarda yanına ilk çağırdığı kimselerden biriydi.
Yayınladığımız bu kaset, Sadık Çavuş'un hatıralarının çok az kısmını içermektedir. Ailesi tarafından doldurulmuştur. Kasetteki kayıt az da olsa bu hatıralardan çok dersler çıkarılacağı kanaatindeyiz.
Sadık Çavuş gibi cansiperane bu vatanı savunan bütün ecdadımıza, aziz şehitlerimize, gazilerimize, rahmet ve minnet duygularımızı iletiyoruz. Ruhları şad olsun. (SBA)

Yorumlar