Çabıdıların Kör Ahmet Ağa (Mehmet Sıtkı Işıtır)


Sene 1940... Susuzca'da Çabıdıların Kör Ahmet Ağa ile obamız bir idi. Davarın dölünü Susuzca'da aldık. Dölden sonra da sağmaya giderken Ahmet Ağa, oğulları Cemal ve Kemal'i mut heybesine koyar, eşşeğin üstüne atar, eşşeğe kendisi de binerdi. Cemal ile Kemal heybenin gözünde kafaları dışarıda pel pel bakarak giderler. Bunları görenler gülmekten kendilerini alamazlar.
Aynı sene, koyun ve keçilerin anem parası (vergi) var. Davar başı, keçi için 15 kuruş, koyun için 90 kuruş idi. Hükümetten kaçırmak için, anem parasını yarı verelim diye 80 koyunu olan 40 yazdırır. Kırkı "sırgat" olur. Kaymakamlık tarafından sürü sayılır. Fazlası "sırgat" yazılırdı. Sırgat davarı olanlardan beş misli ceza alınırdı.
Çabıdıların Kör Ahmet Ağa ile Kasap Abdullah Ağanın oğlu Ali Osman sırgat davar yayıyorlar. Benlinin Dere'ye girmişler. Bir jandarma tepeden bunları görür. Yakalar. Kaymakam Kazım Atakul'a haber verilir. Babam kasaptı, davarı üstlenir. Kazım Atakul, kabul etmez. Kasap Abdullah Ağa'dan beş misli cezayı alılrlar.

Yorumlar