Oğul Âlim Çınar, Babası Müderris Mehmet Âlim Efendi'yi ve Bünyan'ı anlatıyor

MEHMED ALİM EFENDİ MECLİS'TE İRŞAD HEYETİNDE ÖNEMLİ VAZİFELER GÖRMÜŞ
"Babamın meclisteki hizmetleri arasında bilhassa irşat heyeti olarak babamın da içinde bulunduğu üç kişilik heyet, halkı aydınlatma hususunda gösterdikleri üstün gayretler sonucu meclisten takdirname almıştır. Başka heyetlere meclis, böyle bir takdirname vermemiştir.
"ESARET ALTINDAKİ FETVA EMİNİ ATATÜRK'E VE MİLLİ MÜCADELE ALEYHİNE FETVA VEREMEZ"
İçinde bulundukları zamanın gereği olarak Milli Mücadele aleyhine verilen fetvaların şeriata aykırı olduğunu, esaret altındaki fetva emininin fetvasının şer'i olamayacağını isbat etmişler ve karşı fetvalarla milletin Milli Mücadeleye katılmalarını sağlamışlardır. Bu hususlar Millet Meclisi zabıtlarında yazılı olduğu gibi, ayrıca Cemal Kutay'ın "Milli Mücadele ve Cumhuriyet'in Manevi Mimarları" adlı eserinde de geniş olarak yazılıdır.
BİR ANI: ATATÜRK VE MEHMET ALİM EFENDİ
Ankara'yı top sesleri sallarken hükümetin ve meclisin Kayseri'ye taşındığı sırada Ankara'da yok denecek kadar az sayıda milletvekili kalmıştır. Bunlardan biri de Mehmet Alim Efendi Hoca'dır. Bir gün Meclis'e giderken Mustafa Kemal Paşa'yl karşılaşır:
Mustafa Kemal Paşa:
-Babacığım siz gitmediniz mi diye sorar.
Alim Efendi:
-Nereye paşam der.
-Kayseri'ye diye cevap alır.
-Neden gideyim paşam diye tekrar sorar.
Mustafa Kemal Paşa:
-Düşman geliyor Alim Efendi der.
Alim Efendi:
Paşam, Ankara'ya gelen düşman Kayseri'ye gelmez mi der.
-O halde ne yapacaksınız diye sorar Mustafa Kemal Paşa.
Alim Efendi:
-Silahlarımızı çekerek aslan evlatlarımızın arasına katılacak ve son nefesimize kadar düşmana kurşun atacağız der.
Paşa da:
-Allah senin gibileri çok eylesin deyip elini öperek oradan ayrılır.
MEHMET ALİM EFENDİ'NİN TÜRK ORDUSU İÇİN YAPTIRDIĞI MUZAFFERİYET DUASI
Alim Efendi, bir gün Atatürk'le karşılaşır. Paşanının durumunu çok telaşlı ve endişeli görür:
-Paşam, galiba çok dardasınız diye sorar.
Mustafa Kemal Paşa da:
-Darda söz mü, işimiz Allah'a kaldı diye cevap verir.
Bu sözü duyan Âlim Efendi, Mustafa Kemal Paşa'dan izin alarak bir dellal çağırtıp Ankara'da bulunan halkın, kadını, erkeği, yaşlısı genci, çoluğu çocuğu abdest alıp İstasyon Çayırı'nda toplanmasını ister.
Ankara halkı beşikteki bebeğine varıncaya kadar toplanıp gelirler. Âlim Efendi, duasına başlamadan önce erkeklerden ellerine ters tutmalarını (avuç içleri yere gelecek şekilde), kadınların da küçük çocuklarını çimdikleyerek ağlatmalarını ister. Göz yaşları ve çocukların feryatları ile Türk Ordusu için muzafferiyet duası yapılır.
O akşam Türk Ordusunun taarruz ettiği ve bir gün sonra da düşmana ilk mağlubiyeti verdiği haberi gelir. Ankara'da bu kez sevinç gözyaşları vardır.
BÜNYANLI AŞIKLAR
Bünyan'da yetişen aşıklardan Aşık Mustafa'yı tanırım. Bizim akrabamız olur. Ben Aşık Mustafa'dan başka Gergemeli Memiş Efendi ve Bayramlı Mahallesinden Paşa Efendi'yi bilirim.
ÇARDAK CAMİİ, BÜNYAN'DAKİ MÜSLÜMAN TÜRKLERİN İLK MESCİDİDİR
Çardak Camii, Müslüman Türklerin Bünyan'a gelmesinden sonra kurulan ilk mescittir. Camikebir 14. yüzyılın ilk yarısında yapıldığına göre, bu mescidin ne kadar eski olduğunu siz düşünün.
Seyit Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar