"Bünyanlılar yassılık yerler" Mehmet Sıtkı Işıtır

O zamanlar Bünyan'ın yedi mahallesinden yedi sürü sığır, iki sürü de camız çıkardı. Meşhur camız yoğurdu kaymağı olurdu. Güz gelince, her eve sucukluk, kavurmalık inek ya da dana kesilirdi. Böylece kışlık et ihtiyacı temin edilirdi.
Hele tarhana çorbasına iki kaşık kavurma koyup naneli salçalı kızarttın mı tadına doyum olmaz. Kışın uzun gecelerde Bünyanlılar "yassılık" (yatsılık) yemeden yatmazlar. Ekmeği kızartırlar, sucuğu da kızartırlar yatsılık yerler. Gel keyfim gel... Kış gecelerinin keyfini hikaye dinleyerek, yiyip içerek geçirirler.
O günlerde söylenen bir türkü aklıma geldi. Bu bir bozlak... Yani uzun hava...
Gözele söyleyin sular aksın durulsun
Toprakları karış karış yarılsın
Herkes sevdiğine sıkı sıkı sarılsın
Ahretinde sorgu süal yok imiş
***
Evlerinin önü bir kötü yokuş
Kız kurbanın olurum o nasıl bakış
Halının üstüne döktüğün nakış
İlme çalan ellerine kurban olurum
(Kirkit vuran ellerine hayran olurum)
***
Karadır kaşların ale getirir
O güzellik başa bela getirir
O kaş ile o göz sen de varıkan
Ölmüş ölüleri dile getirir
(ölmüş ölüleri cana getirir)

Yorumlar