Camiikebir Mahallesinde yetişen Hocalar (Mehmet Sıtkı Işıtır)

15. Hasan Hüseyin Efendi Hoca (sakalı sarı idi, lakabına da Ağzı sarı derlerdi) Bünyan eski Belediye Başkanlarından Ali Bayram ve öğretmen İhsan Bayram'ın dedesidir.
16. Camiikebir Camisinin müezzini olan Ladif Sevim Hoca (Beş vakit minareye çıkar, ezan-ı Muhammediyi okurdu. Hiçbir tekniğin olmadığı o devirde sesi üç ila dört kilometreden duyulurdu.)
Ladif Hocanın oğlu Duran, mektepte okuduğu sıralarda ölülerin devrine otururlar, fakir fukaralara devirden beşer kuruş, ikişer kuruş para çıkarırlar, dağıtırlar, artan para oldu mu, o da Duran'a cüz parası der keseye atarmış. Bu söz Bünyan'da dilden dile dolaşır olmuş. İnsanlar ne zaman bir şey bölüşseler ve bir kısmı artsa, arta kalan için "Duran'a cüz parası" derler.
17. Camikebir Mahallesinden Dizibüyüğün Nuh Efendi (Özsoy). 1925'lerden 1940'lara kadar müderris ve vazi idi.
Onun kadar güzel vaaz eden hoca nadir bulunurdu. Cemaati usandırmayan, söyledikçe dinleten bir insandı. 1940 yılından 1958 yılına kadar Bünyan Müftüsü olarak görev yapmıştır. Bu unutulmaz hocamızın adına Sağlık Mahallesi Çatyol arasına Nuh Efendi Camii isimli bir camimiz yapılmıştır.

Yorumlar