Vedat Önal'ın Bünyan Cezaevi ile ilgili yazısı "İlçeler Başka Nasıl Gelişir?"


Son günlerde Bünyan’da kurulacak olan cezaevi ile ilgili tartışma başladı. Özellikle baronun ilçeye kurulması konusunda tepkisi var. Bu tepkiyi bir noktaya kadar haklı görebiliriz. Fakat karşı çıkmadan önce farklı açılardan değerlendirmek gerekiyor.
Bir durup düşünelim, ilçelerden göçü önleyeceğiz. Oralara yatırımlar artırılacak. Devletin eli oralarda da hissedilecek. Yıllardır bütün bunlar söylenmiyor mu? Evet söyleniyor. Peki bu nasıl olacak. Bu konuda proje ortaya koyan yok. Eleştirmek kolay. Bu olmaz, şu olmaz. İlçeler kan ağlıyor, işsizlik büyük boyutlarda falan diye değerlendirme yapılıyor.
İşte tam da bu noktada cezaevi konusunda yaşanan tartışmalara bir dönüp bakmak gerekiyor. Kayseri’nin ilçelerine cezaevi kurulacak deniyor, ilçeye cezaevi mi olur deniyor. Nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere yüksekokul kurulması planlanıyor. Bunun ihanet olacağı dillendiriliyor. Şimdi işin ilginç tarafı ilçeler geliştirilmeli, kalkındırılmalı diyenler de hep aynı kesimler. İlçelere kurulması düşünülen projelerle ilgili karşı çıkan da hemen hemen aynı kesimler. Buna özellikle dikkat çekmek istedim çünkü bir kişi aynı anda hem doğruyu hem de eğriyi savunuyorsa bu çevrelerin söylediğine bir kere değil iki kere düşünmek gerekiyor. Yani bu insanların derdinin “Üzüm yemek mi yoksa bağcıyı dövmek mi” olduğunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor.
Yani ilçeler için hayata geçirilecek daha bir sürü proje var ama bu projeler de gündeme getirilenler gibi tartışma yaratacaksa vay bu ilçelerdeki vatandaşların haline. Güncel örnekten yola çıkarsak Bünyan’a cezaevi kurulması bence oldukça da mantıklı bir iş. Çünkü yarın bir gün Erkilet’e yapılsın deniyor. Burası şimdiki cezaevi gibi şehrin göbeğinde kaldığı zaman ne olacak. O kadar büyük bir arazi evlerin, işyerlerinin ve yaşam alanlarının ortasında kalacak. Peki bunun doğurduğu olumsuzlar nasıl giderilecek. Pekala böyle düşünülüp ona da karşı çıkılabilir. O yüzden de herkesin üzerinde mutabık olduğu bir proje maalesef mümkün olmaz. Bu yüzden de, Bünyan’a cezaevi kurulması faydası olumsuzluğundan çok daha fazla olan bir projedir. Bu nedenle de, uzaklık gibi tamamen göreceli bir nedenle bu işe karşı çıkılmasın. Baronun tepkisi doğrudur, belki bu proje yapılırken görüş alınsa daha iyi olabilirdi. Fakat bu sebeple de yapılması düşünülen işten vazgeçilmez. Çünkü bu işler gerçekten ilçeler için faydalı olan yatırımlar bunu kabul etmek gerekiyor.
Vedat Önal,Kayseri Gündem 24 Kasım 2009 Salı

Yorumlar