Havadan Külliyesi

Develi ilçemizin güneydoğusunda, Develi/Şıhlı karayolunun sağında, ilçeye 40 km. uzaklıkta bulunan Havadan köyü içindedir. Külliyenin kitabesi yoktur. Türbenin Xlll.yüzyıl sonu ile XlV. Yüzyılın başında yaptırılmış olabileceği kanaati yaygındır. Külliye, tekke, mescit hamam, türbe ve çeşme gibi kısımlardan meydana gelmiştir. Selçuklular zamanında yapıldığı, Osmanlı’lar devrinde de gereken önem verildiği anlaşılmaktadır.




Külliye içinde Hacı İbrahim Tekkesi bulunmaktadır.
Tekke: Tarikat mensuplarının oturup kalkmalarına, ibadet yapmalarına mahsus binalara denir. Gündoğdu, 13. yüzyıl sonu ve 14. yüzyıl başına tarihlendirirken Yıldıray Özbek, 16. yüzyıl olduğunu tahmin etmektedir.
Burada, Şeyh Hacı İbrahim Efendi'nin sekiz köşeli, üstü kubbeli türbesi vardır. Türbe ve beraberindeki manzume, sanat tarihi açısından, uzmanları tarafından, ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
“Türbenin içinde, duvarların kubbe başlangıcı seviyesinde, 40 cm. boyunda, tüm cepheyi dolaşan ahşap levhalar bulunmaktadır. Bu levhalarda, celi sülüs hatla Allah’ın 99 adı yazılıdır.
Yazıların işlendiği kartuşlar arasındaki dairesel madalyonlarda karanfil, gül, sümbül, lale ve papatya gibi naturalist çiçeklerden oluşan demetler işlenmiştir.
Tekke olması ve kubbesinde bulunması Allah'ın 99 güzel ismi bulunması nedeniyle, Şeyh İbrahim Tennuri Türbesi'nin bulunduğu Şeyh Camisi ile aynı yüzyılda yapılmalası yani Sayın Özbek'in tahmini akla yatkın gelmektedir. Tavan süslemeleri içinde Allah'ın güzel isimlerinin sanatkarane bir şekilde yazılmıştır. Dr.Mustafa Işık
Fotoğraflar:Burhanettin Akbaş,Gökhan Erdoğan,Özgür Saban,Şerafettin Sarıgül,Murat Yiğit,Hazal Akbaş

Yorumlar