Bünyan'da Ermeni Tehciri 2

"16 sayılı yazınıza cevaptır:
Jandarma ve bekçilerin doyurulması kendilerine aittir.Emvali Metruke (terk edilmiş mallar)parasından bu adla birşey verilemez.Hasadda çalıştırılan işçilerin de doyurulması evvelcede bildirildiği gibi ,terk edilmiş mallardan ve evraki müsbite (belge)karşılığı olacaktır.Bulunmayan ve şiddetle gereksinme duyulan şeylerin civar.......den bağış olarak tedariki imkanı vardır. Erlerden bir çavuş ,bir bölük emini,bir aşçı ayrılarak idarelerinin intizama sokulması lazımdır. 24 Temmuz 1915 tarihinde burada usta Anastas'ın idaresinde üç kişi ile bir orak makinası gönderilecektir.Bütün işçiler ile daha önce bildirildiği gibi, Ekrek'e ait hasadın yapılması,öncelikle köy civarında muntazam yığınlar yapılması,yani başaklar içe kökler dışa gelmek ve hava ve rüzgar girmeyecek ve .....'den zarar görmeyecek derecede üzeri örtülüp basılmak ve eski hasır gibi şeyler örtülmek lazımdır.
Mevcut işçi ve araçlar ile Ekrek ve Sıvgın'a ait ürünlerin,iktisadi imkanı görülüyorsa ,bir taraftan harman yapılarak ürün ölçülerek anbara konulması,daha işçiye ihtiyaç varsa miktarının hemen bildirilmesi.
Ekreh'te tutulan çobanların önemli bir kısmı hizmete çağırılmış askerlerden oldukları halde bunlar ile şimdiye kadar hiç çobanlık etmemiş hali vakti iyice olan kimseler için ücret istendiği görülmüştür.Hakkı ile çobanlık edenlerin belirlenmesi ve isimleri hizasına ne kadar süre çalıştıklarının işaret edilmesi ve Bünyan'da teslimeyledikleri hayvanların kendilerine teslim edilmiş hayvan ile uyum içinde olup olmadığına bakılması, aradaki farkın aranılması lazımdır.İlişkisi olmadığı belirlenmeyen kimselere ücret verilir.
Soyugun'a (Sıvgın) ait işlemler tamamalanmış ise tafsilatlı bir rapor gönderilmesi ve hasad için çalışan işçiyi kontrol için sık sık Soygugan'a (Sıvgın) gidilmesi.
İlçe merkezi Harb Tekaflifi (savaş vergi ve resimleri)anbarına taşınması bildirilen un ve zahire pek yavaş geliyor .(Bu işin )önem ve ivediliğinin göz önünde bulundurulması.
Yarın sabah komisyonumuz üyelerinden Nail Efendi 'nin polis memuru Sami Efendi ile birlikte Kiki'ye gideceği ve oradaki terk  edilmiş mallara ilişkin işlemleri denetleyecekleri Kikili'nin ürünlerinin bölümlere ayrılmak suretiyle Kahvecili köyüne  verildiği bildirilir.
Terk edilmiş mallara ilişkin işlemler yönetmelik ve merkezin tatbik ettiği usule uygun olmak için evlerin içinde bulunan eşyanın ve bütün etkili mahsullerin tahmin edilen değeri ,cinsi yazılı ve satılmış  olan malların ihale (satış) bedeli,cins ve sayısı veya miktarı,,sahibinin ve müşterinin isimlerini kapsayan  başka bir defterin tutulması ve komisyonca  alınan kararların muntazam bir şekilde saklanması,eşya ve ürünlerin kaydolunduğu deftere,satılmış veya merkeze gönderilmiş  veya  iaşe (beslenme)için askere verilmiş ise,işaret olunarak belgelerinin saklanması lazımdır.Ekrek'te kimin ne kadar tarlası olduğuna ilişkin  mahallinde tutulan kayıtlar ekli olarak gönderildi ve  terkolunan Kendir Agop'tan vasir bilgisi olanlardan istifade edilmesi ve kaçaklar hakkında  da kovuşturma yapılarak  tutuklanmaları doğruca koruma altında merkeze gönderilmeleri gereklidir.

Yorumlar