Doğru Düşünme ve Mutlu Yaşama

İnsan neyi, nasıl düşünür ve konuşursa öyle hisseder. Nasıl bakarsanız öyle görürsünüz. Aynı olay veya madde farklı açılardan farklı görünür. Bu sonuç doğaldır. Bir arabaya yandan bakan kapılarını görürken önünden bakan farlarını görür gibi ve farklı açılardan bakan bu insanların aynı şeyi görmedikleri için birbirlerini suçlamaları saçma olur.

İnsanoğlu konuşmalarında pozitif (olumlu), mutluluk, huzur vs. kelimelerini içeren cümleler kullanıyorsa; bilinçaltı bu kelimeleri ifade eden düşünce ile dolar ve insan kendini gerçekten mutlu hisseder. Aksine; olumsuz kelimeleri düşünür, konuşmalarında kullanır ise gergin, uyumsuz, mutsuz bir kişi olur. Yani mutluluk veya mutsuzluk, huzur veya gerginlik tamamıyla insanın kendi elinde olan bir sonuçtur. Aslında her şey insanın kendi elindedir. Stresi kontrol edemeyen insanlar soğuk algınlığına çabuk yakalanır. Aksine kontrol edilen stres yaşamı monotonluktan kurtarır, yaşamdan zevk almanızı sağlar, mutluluk verir. Kurtulmaya çalışmayın, kontrol edin.

DAVRANIŞ: Bir insan kendini diğerlerinden üstün hissediyorsa veya kimseyi sevemiyorsa, üstünlük kompleksi varsa, nedeni esasen kendinde var olan aşağılık kompleksidir. Sıcaktan bunalan serinlemek ister, üşüyen ısınmak ister. Aşağılık kompleksi üstünlük kompleksi içinde olmasına sebep olur.

İHTİYAÇ insan için önemli bir olgudur ve mutlaka giderilmeye çalışır. Örneğin, aç olan doymak ister. Yani bu yoksunluğu gidermeye çalışır. İnsan sevgi, dostluk, arkadaşlık, güven konularında açlığı (yoksunluğu) varsa mutlaka gidermeye çalışır. Eğer bu duyguları ailede, çevrede (okul dahil) bulamaz ise bulabileceği arkadaş grupları veya başka çevreler arar.

AİT OLMA önemli bir olgudur, kendini bir topluluğa ait hisseden, topluluğun diğer üyeleri ile benzer tutumlar sergiler. Örneğin sigara alışkanlığı yoksa bile ortak davranış sergilemek uğruna aynen onlar gibi içmeye başlar. (Atasözü : Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim). Herhangi bir konuda sorumluluk hissetmiyorsa mutlak nedenlerinden biri; kendini o ortama ait hissetmeme, doğru düşünememe, doğru yaşayamamadır.

BESLENME insan yaşamında çok önemlidir, enerji verir, bedensel mutluluğu sağlar. Karbonhidrat ağırlıklı beslenen bir insan hipoglisemin etkisi altına girer ve kendini nedensiz olarak yorgun, huzursuz (gergin), mutsuz hisseder.

SİNİRLENME önemli bir yanlış düşünce sonucudur. Aslında hiç kimse bir başkasının duygularını oluşturamaz, kişi kendi duygusunu oluşturur. Sinirleniyorsa kesinlikle gergin olduğu içindir, düşünürseniz aynı davranışı sergilediğiniz halde hiç kızmayan biri bir gün kızar, değişen nedir ki ? ( cevap : kendisi )

YAŞAM sonsuzdur, son yoktur. Son dediğimiz şey aslında yeni bir başlangıçtır.

BAŞARISIZLIK olarak görülenler, kişiye birer tecrübe kazandırmalı; referans olmalıdır.

Yorumlar