KADİR YALÇIN: AKP TARIMI BİTİRDİ

MHP Bünyan İlçe Başkanı Kadir Yalçın hükümetin tarım politikası hakkında açıklamalarda bulundu ve AKP’nin tarımı bitirdiğini belirtti. Yalçın, özellikle Kayseri’nin tarımsal desteklerden faydalandırılmadığını kaydetti.

MHP Bünyan İlçe Başkanı Kadir Yalçın, iktidarın tarım politikasında bölgesel ayrımlar olmasına değindi. Doğu ve güneydoğu illerinde %0 faizli hayvancılık kredileri verilirken Kayseri’nin bu krediden faydalandırılmadığını ve yine doğu ve güneydoğu illerinde hayvancılık kredilerinde %50’lere varan hibe destekleri verilirken Kayseri’nin bu hibeden yararlanamadığını belirten yalçın, “Kayseri’den 8 milyon 500 bin liralık alet makine hibe desteği müracaatı yapılmasına rağmen sadece Bin 500 TL hibe desteği verilmiştir. Bu destek Kayseri’nin nüfusuna ve tarımsal potansiyeline göre çok düşüktür” dedi.

Hububatta açıklanan düşük taban fiyat nedeniyle çitçinin yine zarar ettiğini dile getiren Yalçın, “Çiftçinin gübreyi kullanacağı zaman fiyatını yükseltip gübreye ihtiyaç olmadığı dönemlerde fiyatı düşürerek hükümet siyasi şov yapmaktadır. Kayseri’de büyüğünden küçüğüne bütün çiftçiler çok zor durumdadır. Çiftçilerin büyük bir kısmı ya icralık olmuş ya da olacak haldedir. Böyle giderse yakında Anadolu’da tarlalar ekilemeyecek hale gelecektir. Son yıllarda izlenen yanlış hayvancılık politikalarından dolayı Kayseri genelinde küçükbaş hayvan sayısında 1/3 oranında azalma olmuştur. Kayseri genelinde hayvan yemi olarak kullanılacak saman sıkıntısı çekilirken son bir kaç yıldır, hayvan sayısındaki müthiş düşüşten dolayı samanlar tarlalardan toplanmamıştır. Tarımsal girdilerin fiyatları çok yüksek ve ürün fiyatları çok düşük olduğundan bu durum gelir gider dengesi açısından çok büyük bir sorun oluşturmaktadır. Ürünler çok düşük fiyatlara üreticiden alınmasına rağmen tüketiciye çok yüksek fiyatla sunulmaktadır. Üreten ve tüketen zarar ederken AKP’li komisyoncular, aracı şirketler kar etmektedir” diye konuştu.

Yorumlar