Bünyan'ın Samağır köyü halkı niçin sandık başına gitmedi?

Kayseri'nin Bünyan ilçesi Samağır köyünde hazinede görünen arazilerinin geri verilmesine ilişkin kanunun çıkarılmayışına tepki gösteren köy halkı, sandığa gitmedi.
 Oy kullanmayan 289 köylü seçmen mağduriyetlerinin giderilmesini isterken, köy yollarının yapılmayışına tepki için aynı protestoyu yıllar önce de uygulamış ve bunda da başarılı olmuşlardı. 

Kayseri'de vatandaşlar sabah saatlerinde okullara giderek oylarını kullanırken, Bünyan ilçesi Samağır köyü halkı mağduriyetlerinin giderilmeyişine tepki için birlik olarak toplu halde sandığa gitmedi. 

105 haneli köyde 286 seçmen hazinede görünen arazilerin geri verilmesine ilişkin kanunun çıkarılmasına yönelik defalarca görevlilere çağrıda bulunduklarını ancak olumlu bir sonuç çıkmadığını söyleyerek, son çare olarak sandığa gitmeme kararı aldıklarını belirtti. 
Köy Muhtarı Orhan Onar, 1962 yıllarında 4753 sayılı çiftçiyi topraklandırma kanunu gereğince, toprak tevzii komisyonunun köy halkına dağıtılması gereken araziyi belirlediğini fakat dağıtım yapılmadan kanunun yürürlükten kalkmasıyla köy arazilerinin hazine üzerine kaldığını kaydetti. Onar, 1987 yılında çıkan 3402 sayılı kadastro kanunun 46. maddesinde bu tür mağdurlara 2 yıllık dava açması tanınmış, fakat bilgisizlik ve cehaletten dolayı bu haktan da yararlanılamamıştır. 1992 yılında yapılan kadastro çalışmalarında bu arazilerin hazine adına tescilleri yapılmıştır. Bunun üzerine hazine adına tüm köy halkı dava açtık.



Mahkemeler devam ediyor, keşifler yapılıyor ve kararlar lehimize sonuçlanıyor ve tapularımızı alıyorduk. Fakat mahkeme masrafı keşif gibi masraflar artıyordu. O tarihlerde mahkemeye giren hakim, köy halkının aklına girerek bu paranın 3 te birine hazineden satın alabileceklerini beyan etmiş ve halkı kandırmıştır. Bizlerde hazineleri kabullendik diye imza attık. Hakim kendi derecesini yükseltmek için köylüye bu haksızlığı yapmıştır. Şu an dava açma hakkımız elimizden alınmıştır. Bütün Türkiye çiftçilerin, doğrudan gelir desteği, hayvan yem bitkileri desteği, mazot parası, çiftçi kredisi, besi kredisi gibi haklardan faydalandığı halde, biz Samağır köyü halkı bu nimetlerden faydalanamamaktadır. Ayrıca hazineyi işgalden ecrimisil olarak devlete kira yatırmak zorundayız. Zaman zaman icra köyümüze geldi. Her tarafın kalkınmakta olduğu bir devirde biz Samağır köyü geri geri gidiyoruz. Tarım kredi borçlarının ve çiftçi bağ-kur borçlarını ödeyemez hale geldik. Bu mağduriyetlerimize çözüm getirileceğine inanıyoruz, 3402 sayılı kanunun 46. maddesindeki ilgili fıkranın yeniden çıkartılarak biz ve bizim gibi durumda olanların mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz" dedi. 

DAHA ÖNCEDEKİ YILLARDA DA AYNI PROTESTO YAPMIŞLARDI

Daha öncede köy yolunun yapılmayışına tepki için sandığa gitmediklerini ifade eden Onar, "O yıllarda tepkiyi gören ve duyan yetkililer yolumuzu yapmıştı. Şimdiki arazilerimizin bize tekrar verilmeyişine tepki göstererek hiç birimiz oy kullanmayacağız. Umarım bu tepkimiz herkes tarafından görülür" diye konuştu.
(IHA)

Yorumlar