Osmanlı Arşivlerinde Zamantı Bölgesi ile ilgili belgelerin özeti


1
Tarih: Dosya No: Gömlek No:3536 Fon Kodu: MAD.d..
Maraş livasında vaki Zamantı, Anteb, Malatya, Gerger, Elbistan ve Kars gibi kazaların bedel-i zuame ve erbab-ı timarlarının hesabat cedvellerini ihtiva eden erkam-ı muhasebe defteri. a.g.tt
2
Tarih: Dosya No: Gömlek No:6260 Fon Kodu: MAD.d..
Halep Hazinesi'ne tabi Memlaha-i Çapul mukataasından vazife alan mütekaidlerin, bazı mütekaid hatunlarının, Haleb hazinesi katiplerinin, Haleb, Maraş, Zamantı, Adana, Tayyibe ve Baltis kalelerinin muhafazasında bulunan müstahfızanın, Haleb hazinesinden Ayıntab ihtisab mukataasına nakl edilen mütekaidinin isimlerini ve mezkur hazineden aldıkları mevacib miktarlarıyla yekunlarını ihtiva eden esami defteri.
3
Tarih: Dosya No: Gömlek No:10172 Fon Kodu: MAD.d..
Bahçekapısı'nda inşası takarrur eden cami-i şerifin arsası olarak iştirası düşünülen menazilin bahalarına; defterdar efendi tarafından verilmeyen hedaya-yı muhtelifenin müfredatına; Istabl-ı Amire'ye tabi ve Voynuklarla Bucak'daki Nogaylı Tatarlarının aşar-ı şer'iye ve rusumat-ı sairelerine; Divriği, Zülkadriye, Malatya, Deymos, Ayıntab, Trabzon, Zamantı ve Behisni haslarına; İstanbul sırmakeşhane, akmişe ve sandal mukataalarıyla Mora, Girid, Sakız, Limni ve saire mukataalarına; Haleb muhassıllığı ile Bosna, Karaman, Diyarbakır, Erzurum, Rakka, Şam, Bağdad, Sayda, Beyrut, Musul, Trablusşam, Hama, Humus, Adana ve tevabii eyalet ve livaların mukataat-ı muhtelifesine; Kastamonu ve Saruhan sancaklarında vaki bazı mukataat ve maktuat ile Hotin ve Niş'de bulunan mukataaların varidat ve masarifat-ı müteaddide hususundaki hesabatına; İstanbul baruthane nezaretine ait hesabata; Van muhafızı ve Sayda valisinin muhallefat zabıtlarına ait kayıtların mevcut olduğu mukataat defteri.
4
Tarih: Dosya No: Gömlek No:10490 Fon Kodu: MAD.d..
Muhtelif mahallerin vali, muhafız, kadı, voyvoda vesairelerine hitaben yazılan ve umumiyetle Gümüşhane, Nogaylu aşarı, Rişvan, Eşgün ve Zamantı gibi muhtelif mukataaların çeşitli umur ve hususlarına; Tebriz, Gence, Revan, Tiflis gibi kalelere konulmak üzere Erzurum Kalesi Tophanesi'nde döktürülen toplara; muhtelif kale ve palangaların çeşitli hizmetlerinde vazife gören eşhasın yapılan tayin ve tevcihlerine; kalyonlar ve sefain-i saire için Canik ve havalisinden tel mübayaasına; Damad İbrahim Paşa tarafından tesis edilen Nevşehir'in surlarına; erbab-ı timar ve zeametin tahsil edilen cebelü bedeliyelerine; Niş Kalesi ebniyesi ile sair kale ve mebaninin tamir, tecdid ve ihyasına, Eğriboz ve sair kalelerin muhafazasında bulunan yeniçerilerin tevzi kılınan ulufe ve mevaciblerine; Sakız ve İstanköy havalisinden helvahane içün celb edilen limon ve saireye ve bunlarla ilgili diğer işlere mütedair bulunan müteaddid ahkam ve evamire ve ita olunan nişan ve beratlara ait birtakım tezkire kayıtlarını ihtiva eden tezakir-i ahkam ve berevat defteri. (g.tt.)

5
Tarih: Dosya No: Gömlek No:12583 Fon Kodu: MAD.d..
Zulkardirye vilayetinin Maraş livasıyla Elbistan, Zamantı kazalarında ve Kars livasıyla Hısn-ı Mansur kazasında vaki cami, mescid, medrese, imaret, zaviyelerle kervansaray ve saireden ibaret hayratın alaüddevle ve onun zevcesi Şems Hatun ile sair kimseler tarafından bina ve inşa ettirilmiş ve masraflarına cizye, arusane, bad-ı heva mukataaları bedelatı, köy gelirleri, bağ, bahçe, çiftlik, mezra, arazi, musakkafat, çarşı, bedestan icarları ile değirmenler hasılatının tahsis kılındıklarını ve miktarlarıyla müfredatını ve bunlara müteallik sair bazı ilave malumatı havi olan evkaf defteridir. a.g.y.tt
6
Tarih: Dosya No: Gömlek No:1830 Fon Kodu: D..BŞM.d...
Zamantı mukataasının hesaplarını gösterir defter. a.g.tt
7
Tarih: Dosya No: Gömlek No:416 Fon Kodu: ML.VRD.CMH.d...
Zamantı kazasında mevcut ehl-i zimmet re'âyanın cizye defteri.
8
Tarih: Dosya No: Gömlek No:660 Fon Kodu: ML.VRD.CMH.d...
Zamantı kazası karyelerinin Ermeni re'âyası cizyelerinin miktarını mübeyyin defter.
9
Tarih: Dosya No: Gömlek No:1143 Fon Kodu: ML.CRD.d...
Zamantı kazası Ermeni reayasının nüfus yoklamasını mübeyyin defterdir.
10
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2041 Fon Kodu: NFS.d..
Ankara vilayeti, Kayseri sancağı, Zamantı kazası, Karışık defteri.
11
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2042 Fon Kodu: NFS.d..
Ankara vilayeti, Kayseri sancağı, Zamantı kazası, müslim defteri.
12
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2043 Fon Kodu: NFS.d..
Ankara vilayeti, Kayseri sancağı, Zamantı kazası, reaya defteri. y.tt
13
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2044 Fon Kodu: NFS.d..
Ankara vilayeti, Kayseri sancağı, Zamantı kazası, reaya defteri.
14
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2584 Fon Kodu: NFS.d..
Sivas eyaletine tabi Sivas, Hafik nahiyesi, Tokad, Kafirli nahiyesi, Komanat nahiyesi, Tozanlı nahiyesi, Zile, Kazabad, Mecidözü, Niksar, Yıldızeli, Artukabad, Hüseyinabad, Kilmigad, Taşabad, Sonisa, Karayaka, Eyrek, İlbeylü, Karakuş, Turhal, İnallu, Ballu, Şarkpare, Sivasili, Aşudi nahiyesi, Kangal nahiyesi, Gürün nahiyesi, Tenos nahiyesi, Darende, Amasya, Geldiklan, Veray, Zünnunabad, Gelingiras, Kedegra (Vezirköprü), Gümüş, Hacıköy, Zeytun, Merzifon, Merzifonabad, Havza, Ladik, Divriği ile müstakil sancak olan Bozok ve Kayseri sancaklarına tabi Yozgad (Kızılkoca), Sorgun, Gedikçubuk, Emlak, Karahisar-ı Behramşah, Akdağ, Süleymanlı, Selmanlı, Boğazlıyan, Kayseri, Sarıoğlan, Zamantı, Karahisar-ı Develi, İncesu, Develi kazası icmal defteri. a.g.y.tt
15
Tarih: Dosya No: Gömlek No:10058 Fon Kodu: D..BŞM.d...
Bosna, Arapgir, Malatya, Zamantı, Adana, Sis, Trablusşam, Hama, Erzurum ve sair yerlerdeki mukataattan mahlul olanların isimlerini havi defter. (2 eki var)
16
Tarih: Dosya No: Gömlek No:13874 Fon Kodu: ML.VRD.TMT.d...
Kayseri sancağının merkez, Develi, İncesu, Zamantı, Karahisar-ı Develi ve Sarıoğlan kazaları ahalisinin emlak, arazi ve temettuatını mübeyyin defter.
17
Tarih: 22/Ra/1084 (Hicrî) Dosya No:15 Gömlek No:1772 Fon Kodu: İE.EV..
Maraş livasında Zamantı kazasında vaki Melik Gazi Zaviyesi Zaviyedarı Ömer imzasıyla verilip zaviye-i mezkurda tevliyetin dahi uhdesine tevcihi ricasını ve Müftü Yahya Efendi'nin mührünü havi olan istida.
18
Tarih: 13/R /1084 (Hicrî) Dosya No:10 Gömlek No:1181 Fon Kodu: İE.EV..
Maraş livasında Zamantı kazasında vaki Melik Gazi zaviyedarlığı, tedris şartıyla uhdesinde iken aheri tarafından müdahele olunduğundan men'i ricasıyla Ömer tarafından verilen istida.
19
Tarih: 23/C /1084 (Hicrî) Dosya No:5 Gömlek No:626 Fon Kodu: İE.TCT.
Münhal olan Zamantı kazasının uhdesine tevcihi ricasına dair Hatuniye Medresesi Müderrisi Mustafa imzasıyla verilen arzuhal ve telhis üzerine sadır olan işaret-i aliyye.
20
Tarih: 10/R /1091 (Hicrî) Dosya No:23 Gömlek No:2694 Fon Kodu: İE.EV..
Maraş livasında Zamantı kazasında Çurmeşk (Çörümşek) nahiyesinin Bıçkır karyesinde Bıçkır Zaviyesi demekle maruf Alaüddevle Bey Zaviyesi'nin zaviyedarlığının tevcihine dair Zamantı Kadısı Mustafa Efendi'nin yazdığı arz. g.tt


Tarih: 04/L /1101 (Hicrî) Dosya No:22 Gömlek No:2667 Fon Kodu: İE.EV..
Zamantı kazasında vaki Karatay Sultan evladından muharrerü'l-esami kimselerden vakfın emlakına tecavüz eden Aydilli Türkmanı tarafından reaya gibi bunlardan avarız vesaire talep olunması hakkında Maraş Beylerbeyisi'ne ve Zamantı Kadısı'na hesaben tecdiden sadır olan ferman.
22
Tarih: 14/N /1104 (Hicrî) Dosya No:55 Gömlek No:2799 Fon Kodu: C..SM..
Maraş sancağı dahilinde Zamantı nahiyesinin Yenice köyündeki şahin getiricilik cihetinin tevcihi hakkında, Hassa Şahincibaşısı Veli imzasıyla.
23
Tarih: 01/Za/1109 (Hicrî) Dosya No:33 Gömlek No:2922 Fon Kodu: İE.AS..
Zamantı Kalesi müstahfazanının mevacibleri havalenamesi.
24
Tarih: 11/C /1110 (Hicrî) Dosya No:37 Gömlek No:4253 Fon Kodu: İE.EV..
Maraş'ta Zamantı kazasının Çörmeşik(Çörmük) nahiyesinde Diriklüviran karyesinde vaki Alaüddevle Bey Zaviyedarlığının tevcihine dair Maraş Naibi Ali Efendi'nin yazdığı arz.
25
Tarih: 17/Za/1110 (Hicrî) Dosya No:46 Gömlek No:4220 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağında Zamantı'ya tabi Corşek nahiyesinde münhal timarın Mustafa nam kimseye ihsanı hakkında Miralay-ı Samantı Hüseyin imzalı arz.
26
Tarih: 21/L /1111 (Hicrî) Dosya No:46 Gömlek No:4221 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağında Zamantı'ya tabi Hınzıri nahiyesinde miralay-ı sabıkın azliyle timarı elinden alınmış olan Hüseyin'e yine timarının ve inhilal eden diğer bir timarın dahi Ali nam kimseye itası hakkında Miralay-ı Samantı İbrahim imzalı arz.
27
Tarih: 05/M /1114 (Hicrî) Dosya No:34 Gömlek No:3035 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağında Zamantı'ya tabi Hınzıri nahiyesinde inhilal eden timarın İsmail'e ihsanı hakkında Miralay-ı Zamantı Abülvehhab imzalı arz.
28
Tarih: 11/M /1114 (Hicrî) Dosya No:46 Gömlek No:4222 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağının Zamantı kazasında Hınzıri nahiyesinde münhal timarların Mehmed, Yusuf ve Vehhab nam kimselere ihsanı hakkında Miralay-ı Zamantı Abdülvehhab imzalı arz.
29
Tarih: 17/Ra/1114 (Hicrî) Dosya No:38 Gömlek No:3449 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağının Zamantı nahiyesi eshab-ı timarından Hasan'ın hilaf-ı hakikat arz ile yedinden alınmış olan timarının muma-ileyhe ibkaen ihsanı hakkında Miralay-ı Zamantu Abdülvehhab imzalı arz.
30
Tarih: 18/Ca/1115 (Hicrî) Dosya No:34 Gömlek No:3036 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağının Pazarcık nahiyesi eshab-ı timarından Musa'nın tahvil hükmünü zayi etmesine mebni müceddeden timarlarının ihsanı ve Kars sancağında timara sabıkan mutasarrıf bulunan Ali'nin hıdemet-ı hümayunda bulunmadığı tahakkuk etdiğinin arzı zımnında yazılmış olan Miralay-ı Maraş ve Zamantı Hüseyin imzalı arz.
31
Tarih: 08/Ra/1117 (Hicrî) Dosya No:55 Gömlek No:4944 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağının Zamantı Kazası Kalesi kethüdasının terk-i kale etmesine mebni mezkur kethüdalığın Ali bin Hamza'ya ihsanı ve müstahfızinden vefat eden Veli'nin yerine dahi Osman nam kimsenin kayd ve kabulüyle beratının itasını müsterham Dizdar-ı Kale-i Zamantu Mustafa imzalı arz.
32
Tarih: 11/C /1120 (Hicrî) Dosya No:12 Gömlek No:1174 Fon Kodu: İE.TZ..
Hatice Sultan'ın havassından olup Elbistan ve Zamantı kazalarında vaki resm-i çift mukataasının rüsum-ı raiyyeti hass-ı mezbura hasıl kayd olunup bazıları edada teallül ve muhalefet etmeleriyle muhalefet ettirilmemek üzere Maraş Beylerbeyisine hitaben emr-i ali ihsan buyurulmasına dair Kethüda Hüseyin imzasıyla arzuhal.
33
Tarih: 12/M /1121 (Hicrî) Dosya No:54 Gömlek No:4889 Fon Kodu: İE.AS..
Haleb eyaleti dahilinde Zamantı Kalesi müstahfızları mevacibinin makbuzu.
34
Tarih: 21/N /1132 (Hicrî) Dosya No:41 Gömlek No:4652 Fon Kodu: İE.EV..
Karsi-i Maraş kazasında Zamantı'da Pınarbaşı karyesinde vaki Şeyh Hamza Tekyesi meşahiyetinin tevcihine dair Karsi-i Zülkadri'ye Kadısı Hüseyin Efendi'nin yazdığı arz.
35
Tarih: 02/Ş /1137 (Hicrî) Dosya No:7 Gömlek No:591 Fon Kodu: İE.ŞKRT
Bozulus kazasında sakin İzzeddin Türkmeni Cemaati'nden el-Hac Hüseyin ve Fatma Hatun oğulları Mustafa nam kimselerin, yine cemaata-i merkumeden el-Hac Bekir,Osman ve Mustafa'nın arkadaşlarıyla üzerlerine gelip zulmettiklerinden, şikayatı havi Zamantı Kazası Kadısı Hasan imzasıyla yazılan arz.
36
Tarih: 02/B /1143 (Hicrî) Dosya No:130 Gömlek No:6494 Fon Kodu: C..MF..
Maraş'a tabi Zamantı'da vaki Alaüddevle Bey Vakfı'ndan dersiamlığın iadeten uhdesine tefvizi istirhamına dair Maraş ulemasından Mehmed Efendi tarafından.
37
Tarih: 01/Ra/1145 (Hicrî) Dosya No:10 Gömlek No:4 Fon Kodu: YB..04.
Zamantı mukataasına bağlı bazı maktu hisseler Hüseyin ve Süleyman adlı zorba kimseler üzerlerinde olup, fukara halka karşı olan zulümlerinin def'i için sözkonusu maktuanın Şerif Ahmed'e ihalesiyle mutasarrıfların hukukunun korunması talebi ve bu hususdaki buyruldu.
38
Tarih: 29/Z /1156 (Hicrî) Dosya No:3 Gömlek No:216 Fon Kodu: AE.SMHD.I..
Maraş sancağında Çörmüşek (Çörmüşek) nahiyesinde Sökün karyesinin Zamantı mukataasının Ahmed veled-i Hasan'ın refinden Abdullah'a tevcihine dair telhis. a.g.tt
39
Tarih: 28/B /1180 (Hicrî) Dosya No:59 Gömlek No:2928 Fon Kodu: C..DRB.
Çelik Mehmed Paşa'da zuhur eden barut ve kurşunun Konya Kalesi'ne teslimi ve Gümüşhane ve Espiye madeni hasılatından mübayaa ve Darphane'ye gelen ham bakır bahası için Karaman eyaletinde Zamantı ve sair mukataalara havale olunan paranın ve kalemiyesinin tahsili.
40
Tarih: 08/C /1206 (Hicrî) Dosya No:158 Gömlek No:7860 Fon Kodu: C..TZ..
Zamantı nahiyesinde sakin İbrahim'e mülazemet emri verilmesi ricasına dair Zamantı Miralayı Mustafa imza ve mühürüyle ariza.

41
Tarih: 08/C /1206 (Hicrî) Dosya No:158 Gömlek No:7863 Fon Kodu: C..TZ..
Zamantı nahiyesinde sakin Osman'a mülazemet tevcihine dair Zamantı Miralayı Mustafa imza ve mühürüyle inha.
42
Tarih: 29/S /1212 (Hicrî) Dosya No:511 Gömlek No:20803 Fon Kodu: C..ML..
Maraş sancağında Zamantı Mukataasına tabi ve mallarını mukataa eminlerine vermek üzere maktua rabt ve malikane suretiyle tevcih olunan maktuat, karye ve mezraalardan mahlûl olanlarının tesbitiyle ihaleleri. g.tt
43
Tarih: 01/Z /1214 (Hicrî) Dosya No:1476 Gömlek No:38 Fon Kodu: HAT
Zamantı kazasının Alabeyli karyesinde bulunan mescidin camiye tebdiliyle hitabetinin Seyyid Mehmed'e tevcihi.
44
Tarih: 29/Z /1222 (Hicrî) Dosya No:1503 Gömlek No:8 Fon Kodu: HAT
Zamantı kazasının Alayenli karyesindeki mescidin camiye tahviliyle hitabet görevinin Mehmed Halife'ye tevcihi. a.g.y.tt
45
Tarih: 28/M /1231 (Hicrî) Dosya No:61 Gömlek No:3033 Fon Kodu: C..TZ..
Maraş sancağının Zamantı kazasında Hınzır nahiyesinde Kerş nam karyede Hüseyin'in tasarrufunda olup sabık miralay arzıyla diğerine tahvil edilen tımarın merkum Hüseyin'in uhdesinde ibkası.
46
Tarih: 15/R /1235 (Hicrî) Dosya No:86 Gömlek No:4263 Fon Kodu: C..TZ..
Maraş, Ayıntab, Kars, Malatya, Gerger, Hısn-ı Mansur ve Zamantı sancaklarındaki eşkinci zeamet ve tımar sahiplerinin seferden aflarının bedelat-ı bakayasına dair Mahmud Celaleddin mühürlü.
47
Tarih: 25/Ca/1235 (Hicrî) Dosya No:365 Gömlek No:14988 Fon Kodu: C..ML..
İştiraken ve malikane suretiyle uhdesinde bulunan Zamantı Voyvodalığı, yed-i vahidle idare edilmek üzere Maraş Valisi Vezir Mehmed Celaleddin Paşa'ya iltizam ve ihalesi.
48
Tarih: 20/Ra/1252 (Hicrî) Dosya No:1599 Gömlek No:39 Fon Kodu: HAT
Zamantı kazasına bağlı Hazarşah karyesinde yapılan mescidin imamet ve hitabetinin Hasan bin Hüseyin'e tevcihi talebi.
49
Tarih: 26/Ş /1259 (Hicrî) Dosya No:52 Gömlek No:998 Fon Kodu: İ..MVL.
Zamantı kazasının iadeten Maraş'a ilhakına ve Kaseri sancağı dahilindeki bazı kazaların vergilerinin tadili.
50
Tarih: 25/Ş /1263 (Hicrî) Dosya No:92 Gömlek No:53 Fon Kodu: A.}MKT.
Maraş'a bağlı Gavurdağı, Tik, Ekbaz ile Hacılar nahiyesinin Haleb eyaletine ve Kayseri'ye tabi Zamantı kazasının ise Maraş eyaletine bağlanmasının uygun olup olmayacağının ilgili valiliklerden sorulması gerektiğine dair tezkire ve maliye nazırının derkenarı.
51
Tarih: 26/L /1263 (Hicrî) Dosya No:97 Gömlek No:76 Fon Kodu: A.}MKT.
Kayseri'ye bağlanmış olan Afşar Aşireti yaylağı Zamantı kazasının tekrar Maraş'a bağlanmasının daha uygun olup bu vesileyle taaddiyat ve şekavetinin defi talebine dair Kayseri Mahalli Meclisi'nin mazbatası.
52
Tarih: 10/C /1268 (Hicrî) Dosya No:54 Gömlek No:96 Fon Kodu: A.}MKT.DV..
1- Ayşe Hatun'un İzmir'deki mahzeninin Çivici Halim tarafından zaptedilmesinin önlenmesi. 2- Mustafa'nın Zamantılı kazalı Osman'dan alacağının tahsil edilmesi.
53
Tarih: 22/M /1270 (Hicrî) Dosya No:96 Gömlek No:61 Fon Kodu: A.}MKT.NZD.
Afşar Aşireti'nden Çukurova tarafına firar edenlerden Zamantı'da yerleştirilenlerin hareketleri ile ilgili tahriratın gönderildiği.
54
Tarih: 16/B /1271 (Hicrî) Dosya No:328 Gömlek No:14044 Fon Kodu: İ..MVL.
Kayseri sancağına tabi Zamantı kazasında iskan olunan Afşar Aşireti'nin bulunduğu köye Afşar kazası ismi verilmesi.
55
Tarih: 05/Z /1273 (Hicrî) Dosya No:183 Gömlek No:64 Fon Kodu: MVL
Kayseri'nin Zamantı ve nahiyelerinden Köstere'de yaylakçı olan Afşar ve Kürd eşkiyaları hakkında ahalinin şikayetleri. (24. Adi)
56
Tarih: 02/C /1274 (Hicrî) Dosya No:122 Gömlek No:65 Fon Kodu: A.}MKT.DV..
Sabık Zamantı Müdürü Taşcı Eseyyid Mustafa Ağa ile Osman Ağa'nın oğlu ve vekili Esseyyid Mustafa Ağa arasındaki aşar ve rusumat meselesinin tahkiki.
57
Tarih: 26/Z /1274 (Hicrî) Dosya No:99 Gömlek No:40 Fon Kodu: A.}MKT.MVL.
Afşar ve şair aşiretlerin Zamantı havalisine yerleştirilmesiyle zuhur eden hadiselerin önüne geçilmesi hususunda alınan tedbirler.
58
Tarih: 03/S /1276 (Hicrî) Dosya No:421 Gömlek No:18464 Fon Kodu: İ..MVL.
Kayseri'de Köstere kazası ile Zamantı kazasının birleştirilerek Emin Ağa'nın müdür tayinine ve sair kazalar müdürlüklerine dair.
59
Tarih: 23/S /1276 (Hicrî) Dosya No:110 Gömlek No:29 Fon Kodu: A.}MKT.MVL.
1- Köstere ile Zamantı kazaları birleştirilerek vekaleten müdür tayin edilen Kayseri hanedanından Develizade Emin Ağa'nın asaletinin uygun olduğu. 2- Malazgird, İnöz, Şark, Garb, Halis ve Gradişka kaza müdürlerinin azledilerek yerlerine yenilerinin tayin edildiği.
60
Tarih: 27/Z /1276 (Hicrî) Dosya No:414 Gömlek No:56 Fon Kodu: A.}MKT.UM..
Kayseri'nin Zamantı Kazası Müdürü Emin Ağa'nın hüsn-i hizmeti devam ettiği sürece hakkında hürmet ve muavenet gösterilmesi.
61
Tarih: 24/Ra/1278 (Hicrî) Dosya No:616 Gömlek No:51 Fon Kodu: MVL
Kayseri'de Karahisar, Develi, Köstere ve Zamantı katiplerinin zamm-ı maaşları. (13. Anadolu)
62
Tarih: 25/C /1278 (Hicrî) Dosya No:138 Gömlek No:66 Fon Kodu: A.}MKT.MVL.
1- Muhacir iskanındaki yolsuzlukları dolayısıyla Ankara Mutasarrıfı Rıdvan Paşa'nın azl ve yerine Bursa Mutasarrıfı Nureddin Paşa'nın tayini. 2- Evlerini muhacirlere terkeden Afşarlar'ın haneleri bahasının tekalifleri bakayasına mahsubu ve yerleşmekte oldukları Zamantı yakınındaki yere Sadabad tesmiyesiyle tayin olunacak memur ve askerlerin maaşlarının tahsisi sureti. 3- Çokça muhacir yerleştirilen Darende,Gürün, Zamantı, Sarıoğlan, Mağra, Mesudiye ve Sadabad kazalarının ilhakıyla teşkil olunacak Azziziye Kaymakamlığına Kayseri Kaymakamı Emin Bey'in tayini, sancağın Sivas'a taliki ve Kayseri Kaymakamlığı'na Meclis-i Muhasebe Azası Halil Bey'in tayini mukarrer bulunduğundan marttan itibaren işin mali cehpesinin buna göre tesviyesi.
63
Tarih: 19/S /1280 (Hicrî) Dosya No:651 Gömlek No:94 Fon Kodu: MVL
Kayseri sancağına tabi Belas, Küpeli, Sultan, Karakaya ve Yağmur köylerinin Sarıoğlan kazasına, Sarmısaklı ve Kümrüke köylerinin Zamantı kazasına ilhakı bazı cihetle muhassenatı mucib olacağı ifadesine dair teftiş memuru Rıza Efendi'nin şukkası. (21. Anadolu)
64
Tarih: 11/Ş /1280 (Hicrî) Dosya No:670 Gömlek No:59 Fon Kodu: MVL
Zamantı ve Sarıoğlan kazalarına ilhak olunmuş mukteza-yı irade-i seniyyeden olan Sarımsaklı, Gergeme, Milas, Sultanhanı, Küpeli, Yağmurbey, Karakaya ve sair yerlerin eskiden olduğu gibi idare edilmeleri. (23. Anadolu)
65
Tarih: 08/L /1280 (Hicrî) Dosya No:669 Gömlek No:75 Fon Kodu: MVL
Kayseri'de Oliver ve Teköz karyelerinin Aziziye sancağında Zamantı kazasına ilhakına dair Sivas Valiliği'nin tahriratı. (23. Anadolu)
66
Tarih: 10/Za/1280 (Hicrî) Dosya No:671 Gömlek No:89 Fon Kodu: MVL
Kayseri sancağına tabi Ulubürüngüz karyesinin Zamantı kazasına ilhakı hususuna dair Sivas valisi ve Aziziye kaymakamının şukkası. (23. Anadolu)
67
Tarih: 27/Ş /1281 (Hicrî) Dosya No:697 Gömlek No:59 Fon Kodu: MVL
Zamantı Kazası Müdürlüğü'ne dair Aziziye Sancağı Meclisi mazbatası. (26. Anadolu)
68
Tarih: 11/M /1282 (Hicrî) Dosya No:671 Gömlek No:86 Fon Kodu: MVL
Kayseri sancağında arazi sulandırmak için Zamantı Nehri'nden su celbi için kumpanya teşkiline dair Ticaret Nazırı'nın tezkiresi. (23. Anadolu)
69
Tarih: 01/N /1283 (Hicrî) Dosya No:730 Gömlek No:66 Fon Kodu: MVL
Kayseri'ye cereyanı murad olunan Zamantı Nehri'nin, suret-i icrası istidasına dair Kayseri Meclisi'nin mazbatası. (5. Anadolu)
70
Tarih: 22/Z /1283 (Hicrî) Dosya No:733 Gömlek No:29 Fon Kodu: MVL
Gürün, Zamantı ve Sarıoğlan kasabalarının niyabet-i şer'iyye umurunun Aziziye'ye ilhakı. (5. Anadolu)
71
Tarih: 12/M /1284 (Hicrî) Dosya No:736 Gömlek No:27 Fon Kodu: MVL
Aziziye sancağında Gürün, Zamantı ve Sarıoğlan kazaları niyabetlerinin Sivas ve Kayseri'den ayrılarak Aziziye'ye ilhakı. (6. Anadolu)
72
Tarih: 01/S /1284 (Hicrî) Dosya No:736 Gömlek No:76 Fon Kodu: MVL
Gürün, Zamantı ve Sarıoğlan kazaları niyabetlerinin Aziziye'ye ilhakı. (6. Anadolu)
73
Tarih: 19/R /1284 (Hicrî) Dosya No:1042 Gömlek No:17 Fon Kodu: MVL
Zamantı nehrinden Kayseri'ye su getirilmesi. (1. Kavanin)
74
Tarih: 28/Za/1284 (Hicrî) Dosya No:1048 Gömlek No:17 Fon Kodu: MVL
Sivas'da Aziziye sancağı muzafaatından Zamantı kazasının Kayseri'de Köstere kazasına rabt ve telhik olunup olunmaması istizanı. (1. Ankara)
75
Tarih: 03/B /1286 (Hicrî) Dosya No:2852 Gömlek No:28 Fon Kodu: ŞD.
Zamantı Nehri'nin Kayseri arazisine akıtılması. (İstida 1)
76
Tarih: 03/B /1286 (Hicrî) Dosya No:2852 Gömlek No:97 Fon Kodu: ŞD.
Zamantı sabık Müdürü Hacı Osman Ağa'nın kayırılması. (İstida 1)
77
Tarih: 03/B /1286 (Hicrî) Dosya No:2852 Gömlek No:109 Fon Kodu: ŞD.
Sahtiyan tüccarından ve Kayseri ahalisinden Mehmed, İbrahim ve Derviş'in Kayseri'deki bahçelerine Zamantı Nehri'nin akıtılması. (İstida 1)
78
Tarih: 04/Ş /1287 (Hicrî) Dosya No:20 Gömlek No:840 Fon Kodu: İ..ŞD..
Aziziye sancağı Zamantı nahiyesi bakayasının affı.
79
Tarih: 22/Ş /1287 (Hicrî) Dosya No:20 Gömlek No:846 Fon Kodu: İ..ŞD..
Ankara'da Zamantı Suyu'nun icrası ve teferruatı.
80
Tarih: 12/Ca/1297 (Hicrî) Dosya No:1331 Gömlek No:8 Fon Kodu: DH.MKT.
Kazabad, İpekli, Tozanlı, Beydağı, Zamantı, Saidabad, Kangal, Sofa ve Ferik nahiyeleri müdürlüklerine tayin olunan şahısların kendi elyazılarıyla yazılı birer varaka ve tercüme-i hal evraklarının gönderilmesi.
81
Tarih: 12/B /1306 (Hicrî) Dosya No:1605 Gömlek No:33 Fon Kodu: DH.MKT.
Kayseriye'den çıkıp Adana'nın Seyhan nehrine karışan Zamantı ve Kızılırmak sularının mecrasının değiştirilmesine müsade edilmemesi.
82
Tarih: 01/N /1306 (Hicrî) Dosya No:1620 Gömlek No:114 Fon Kodu: DH.MKT.
Adana bölgesindeki Zamantı nehri merasının susuzluk çeken Kayseri kasabası ile civarındaki kırkiki köyün su ihtiyacının karşılanması için Kayseri tarafında çevrilmesi meyanında yapılanlar.
83
Tarih: 17/Z /1311 (Hicrî) Dosya No:140 Gömlek No:3 Fon Kodu: DH.MKT.
İdarelerinde görülen müşkilat dolayısiyle Sivas'ın Aziziye kazasına mülhak Zamantı ile Boğazlıyan'ın Kayseri'ye ve Nevşehir'e tabi bazı karyeler ile Niğde'ye tabi Yahyalı ve Feke'ye tabi Rum nahiyelerinin Develi'ye ilhakı, Yozgad'a tabi Boğazlıyan kazası merkezi ile buradaki tabur merkezinin de Sırçalıtekke karyesine nakli konusuna açıklık getirilmesi.
84
Tarih: 14/N /1312 (Hicrî) Dosya No:1796 Gömlek No:10 Fon Kodu: ŞD.
Zamantı nahiyesinin Aziziye kazasından fekk-i irtibatıyla Kayseriye ilhakı hakkında vukubulan istilama cevaben bazı ifadeye dair. (Sivas 1)
85
Tarih: 14/N /1312 (Hicrî) Dosya No:1796 Gömlek No:16 Fon Kodu: ŞD.
Sivas'da Sarıoğlan ve Kuzugüden ve Zamantı nahiyelerinin merbut bulunduğu Aziziye kazasının baid olduğundan bahs ile Sarımsaklı karyesinin merkez ittihazı ile nevahi-i mezkurenin oraya ilhakına ve müceddeden bir kaymakamlık teşkili. (Sivas 1)
86
Tarih: 07/C /1313 (Hicrî) Dosya No:618 Gömlek No:7 Fon Kodu: A.}MKT.MHM.
Kayseri'de Ermenilerin İslam ahaliye hücum edecekleri yolunda ihbar alan Sarız'daki Afşar aşiretlerinin İslam ahaliye yardım etmek amacıyla Zamantı'ya kadar gelmesinin asayişi ihlal edecek herhangi bir olaya sebebiyet vermemesi için gerekli tedbirlerin alındığı.
87
Tarih: 28/Ra/1329 (Hicrî) Dosya No:52/-1 Gömlek No:51 Fon Kodu: DH.MTV.
Develi kazası dahilindeki Karaşe Karyesinde Zamantı Nehri'nin taşması sonucu zarar görenlerin ihtiyaçlarının tahkiki.

1
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2049 Fon Kodu: NFS.d..
Sivas, Ankara vilayeti, Kayseri, Bozok sancağı, Kayseri, Develi, İncesu, Samantı, Sarıoğlan, Karahisar, Yozgad (Kızılkoca), Sorgun, Akdağ, Selmanlı, Karahisar-ı Behramşah, Emlak, Gedikçubuk, Süleymanlı, Boğazlıyan, Haremeyn Aşireti, Zile Yörükanı kazası, defteri.
2
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2050 Fon Kodu: NFS.d..
Ankara vilayeti, Kayseri sancağı, Kayseri, Develi, Köstere nahiyesi, Karahisar(-ı Develi), Samantı, İncesu, Sarıoğlan kazası, Karışık defteri.
3
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2132 Fon Kodu: NFS.d..
Ankara vilayeti, Bozok, Kayseri sancağı, Sorgun, Akdağ, Selmanlı, Karahisar-ı Behramşah, Süleymanlı, Boğazlıyan, Yozgad, Kayseri, Develi, İncesu, Samantı, Sarıoğlan, Karahisar, kazası, Karışık defteri.
4
Tarih: Dosya No: Gömlek No:2585 Fon Kodu: NFS.d..
Sivas eyaleti, Sivas sancağına tabi Sivas, Hafikili, Tokad, Kafirli nahiyesi, Komanat nahiyesi, Tozanlı nahiyesi, Zile, Kazabad, Mecidözü, Yıldızeli, Artukabad, Hüseyinabad, Kilmigad, Taşabad, Sonisa, Karayaka, Eyrek, İlbeylü, Turhal, İnallu, Ballı Kabilesi, Şarkpare, Darende, Gürün, Kangal, Aşudi nahiyesi, Deliklitaş Derbendi, Alacahan Derbendi, Tonus, Ortapare Kabilesi, Yüzdepare Kabilesi, Divriği, Niksar, Emlak, Karakuş, Gedikçubuk; Amasya sancağına tabi Amasya, Akdağ nahiyesi, Hakala nahiyesi, Havza, Zeytun, Gümüş madeni, Zünnunabad, Vezirköprüsü (Gedağra), Saz, Veray, Kelingiras, Ladik, Kala-i Hisar-ı Demirli (Çorum Ekradı), Ezinepazarı nahiyesi, Merzifon, Hacıköy, Osmancık, İskilip, Fevke't-tarik nahiyesi, Tahta't-tarik nahiyesi, Karaberk nahiyesi, Mahkeme nahiyesi, Bayat nahiyesi, Hacıhamza; Kayseri sancağına tabi Kayseri, Karahisar-ı Develü, İncesu, Samantı, Karahisar, Sarıoğlan; Bozok sancağına tabi Yozgad (Kızılkıca), Mecidiye, Feraski, Süleymanlı, Akdağ, Çorum, Boğazlıyan, Karahisar-ı Behramşah, Elmaslı Aşireti, Selmanlı; Koçgirli sancağına tabi Koçgirli Aşireti, Sivasili, Çit, Abiş, Beydağı, Zara kazası icmal defteri. a.g.tt
5
Tarih: Dosya No: Gömlek No:41994 Fon Kodu: D..BŞM.d...
Haleb, Şam, Trablusşam, Musul, Adana, Kudüs vs. eyaletlere ait kahve rüsumu mukataası, Diyarbakır voyvodalığı Çavuşan Kethüdası ve Duhan Gümrüğü mukataası; Karahisar-ı Şarki Şaphanesi Mukataası, Suğla haslar, Sivas eyaleti kazalar, kendir hasılatı, Divriği ve tevabii öşr-i gılal hasları, Maraş Samantı voyvodalığı, Anteb Dimos Haslar Mukataası vs. mukataalara ait iltizam bedellerini havi defter.
6
Tarih: Dosya No: Gömlek No:42138 Fon Kodu: D..BŞM.d...
Terkmiş, Maraş, Samantı vs. yerler dahilinde bulunan muhtelif mukataat, timarat ve zeametlerin iltizam bedelleri ile teslimatlarını gösterir defter parçası.
7
Tarih: Dosya No: Gömlek No:309 Fon Kodu: ML.VRD.d...
Kayseri Sancağı Kayseri, Develü, Samantı vb. kazalarının aşar bedelatının ve taksitlerini havi defterdir.
8
Tarih: Dosya No: Gömlek No:946 Fon Kodu: ML.VRD.d...
Bozok Muhassıllığı Kayseriye Sancağı Kayseri, Sarıoğlan, İnce, Derelü, Samantı, Karahisar kazalarının bedelatını havi varidat defteridir.
9
Tarih: Dosya No: Gömlek No:9670 Fon Kodu: MAD.d..
Rumeli ve Anadolu eyaletleriyle Cezayir, Erzurum ve Trabzon, Arabgir ve Divriği, Ayıntab, Şehr-i Zor ve Musul, Şam, Trablusşam, Adana ve Tarsus Rakka, Haleb, Maraş ve Samantı, Malatya ve Diyarbekir havalisinde mahluliyetleri dolayısıyla mezada verildikleri halde talibi zuhur etmeyerek na-füruht kalan isimleri yazılı müteaddid mukataat ile maktuatın mahlul tarihlerinden itibaren tahsil edilen yıllık hasılatlarının vazıul-yed kimselerden ahzlarıyla Hazine-i Amire'ye teslimlerine ve mahallerinde taliblerinin mevcud olub olmadığının tahkiki hususunda icab edenlere iktiza eden mekatib-i samiye-i müşir-i tahrir ve irsaline mütedair bir takım kuyud ve meşruhatı ihtiva etmektedir. Bu arada mezkur mukataat ile maktuatın mahlul tarihleriyle muaccele mikdarları ve mal ve kalemiyeleri de zikr edilen mukataat defteri.
10
Tarih: 17/Za/1110 (Hicrî) Dosya No:46 Gömlek No:4220 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağında Zamantı'ya tabi Corşek nahiyesinde münhal timarın Mustafa nam kimseye ihsanı hakkında Miralay-ı Samantı Hüseyin imzalı arz.
11
Tarih: 21/L /1111 (Hicrî) Dosya No:46 Gömlek No:4221 Fon Kodu: İE.AS..
Maraş sancağında Zamantı'ya tabi Hınzıri nahiyesinde miralay-ı sabıkın azliyle timarı elinden alınmış olan Hüseyin'e yine timarının ve inhilal eden diğer bir timarın dahi Ali nam kimseye itası hakkında Miralay-ı Samantı İbrahim imzalı arz.
12
Tarih: 29/Z /1175 (Hicrî) Dosya No:155 Gömlek No:7745 Fon Kodu: C..DH..
Afşar aşiretinin şakavette bulunmayacağına dair Samantı ve Palas kazalarının, Kayseri Mütesellimi Zennecizade Mehmed Ağa tarafından 7.500 kuruşun nezre bağlandığına dair Kayseri Kadısı Yusuf tarafından verilen ilam. g.tt
13
Tarih: 29/Ş /1255 (Hicrî) Dosya No:174 Gömlek No:8680 Fon Kodu: C..EV..
Maraş sancağının Samantı kasabasının Demirci Özeli mevkiindeki mescid Avşar Aşireti'nden Halil oğlu Musa tarafından camiye tahvil ettirildiğinden hatip tayin olunması.
14
Tarih: 05/L /1263 (Hicrî) Dosya No:17 Gömlek No:53 Fon Kodu: MVL
Kayseri sancağına tabi Samantık Kaza Müdürü Osman Efendi'nin azl edilmesiyle yerine Mehmed Ağa'nın müdür olması. (8. Anadolu)
15
Tarih: 05/N /1267 (Hicrî) Dosya No:154 Gömlek No:7654 Fon Kodu: C..DH..
Kayseri kazasının Samantı Kazası Müdürü Osman Efendi'nin azliyle yerine Hacı Şerif Ağa'nın tayini.
16
Tarih: 21/M /1276 (Hicrî) Dosya No:588 Gömlek No:78 Fon Kodu: MVL
Kayseri'de Samantı Kazalı İlyaşlı Seyfali ve Güne Karyeli Hasan Molla ve Sunguroğlu Osman ile Kalohi'nin muzır hareketlerde bulunduklarından tediblerine dair mahzar. (6. Anadolu)
17
Tarih: 09/Za/1306 (Hicrî) Dosya No:45 Gömlek No:8 Fon Kodu: MV.
Kayseriye kasabasıyla civarında bulanan kırkiki kuranın su ihtiyacını temin etmek maksadıyla Adana cihetine akmakta olan Samantı nehrinin Kayseri'ye döndürülmesi için yeniden yapılacak keşif gereği amelinin tedariki vesair konularda alınan tedbirler ve yapılan tayinler.
18
Tarih: 22/Za/1306 (Hicrî) Dosya No:105 Gömlek No:4519 Fon Kodu: İ..MMS.
Adana cihetine cari Samantı nehrinin Kayseri'ye celb ve icrası hakkında.
19
Tarih: 16/B /1321 (Hicrî) Dosya No:1342 Gömlek No:11 Fon Kodu: ŞD.
Samantı ? nahiyesiyle Boğazlıyan kazasının Kayseri Sancağı'na tahvili ile birlikte Nevşehir'e tabi bazı köylerin Develi kazasına ilhakı, Boğazlıyan kaza merkezinin kötü havasından dolayı Sırçalı tekye nam karyeye nakli istizanı. (Ankara 2)

Yorumlar

Yorum Gönder

Lütfen görüş ve düşüncelerinizi buraya yazınız.