GÜLE GÜLE SÜMMANİ KOÇAK (Pınarbaşı 1932-2012)

S.Burhanettin AKBAŞ, Sümmani KOÇAK, Azerbaycan Türklerinden Folklor Uzmanı, Bilim Adamı Ali Şamil Bey
Kafkaslarda Rus mezaliminden kaçarak Kayseri ili Pınarbaşı ilçesi Büyük Kömarmut Köyüne yerleşen ailelerdendir. Babası, Bekçi Mustafa Koçak, Annesi Nigar'dan 1932 yılında doğdu. Sümmani, gariban ve fakir bir ailenin çocuğu olarak büyüyüp delikanlı oldu. Özel yetenekleri sayesinde oyun karakterleri yapmaya başladı. Avşar ve muhacir obalarının toy ve düğünlerinde güreşler tuttu, oyunlar çıkardı. Her düğüne, Sümmani davet edilir oldu.
Düğün ve diğer şenliklerde hazırladığı meşhur deve oyunları yörede çok sevildi. Dilden dile yayıldı. Deve oyununun yanında; tren, doğum, hocalık, doktorluk, kizirlik gibi birçok orta oyunları gösterileri yaptı.
Düğünlerde kız evi bir pehlivan çıkararak oğlan evinden bir güreşçinin bununla güreşmesini isterlerdi. Güreşçileri yenerse bahşiş alırlardı. Bu güreşlerde baş güreşçi olmuştu.
Son oyunu, Karahacılı Köyünde bir Avşar düğününde TV çekimini sayın Seyit Burhanettin Akbaş Hocamın yaptığı deve oyunu olmuştur. Hayatta gariban olarak yaşayan, herkesin yardımına koşan, hiç çocuğu olmayan ,düğünlerin göz bebeği halk oyuncusu Sümmani Koçak 17 Eylül 2012 tarihinde 80 yaşında Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Allah rahmet eylesin....
Battal Gazi ÜLKER

Yorumlar