BÜRÜNGÜZ YAZIMIZA İHSAN YAVUZ BEY’İN KATKISI

BÜRÜNGÜZ YAZIMIZA İHSAN YAVUZ BEY’İN KATKISI
Bürüngüz Köyünde Sultan Alaaddin Mescidi Şerifi vardı
Bürüngüz Beldesi ile ilgili bu sütunlarda yazmış olduğumuz yazıya Araştırmacı Yazar İhsan Yavuz Bey’den güzel bir açıklama geldi. Bu yazıyı sizinle paylaşmak isterim; çünkü yöre tarihi açısından çok önemli bilgiler içeriyor. İhsan Yavuz Bey’e gösterdikleri için teşekkür ederim.

“Sevgili hocam araştırmalarınıza kaynak aktarmaktan onur duyarım ama bir yanlışıda düzeltelim lütfen, konuyla ilgili fermanın fotokopisi ve detaylı bilgiyi göndermiştim ama galiba elinize geçmedi. Kayseri ve çevresinin imarı 1219-1236 tarihleri arasında Sultan Alaaddin Keykubat zamanında olmuştur. Anadolu’da birçok cami ve kervansaray yaptıran Sultan Alaaddin Keykubat Bürüngüze’de (Mırıkta) kendi adıyla anılan Sultan Alaatin Mescidi Şerif Camiini yaptırmıştır.
Sultan Alaaddin Keykubat bir seferi sırasında ordusuyla Bürüngüze uğramış bugünkü Kozlar altı denilen yerde ordugahını konaklatmıştır. Beldede yaşayan Müslüman halk sultana ve askerlerine büyük alaka göstermiş ve konuk etmiştir Allaattin Keykubatta onlardan bir istekleri olup olmadığını sorunca camilerinin olmadığını, mescitlerinin küçük olduğunu beldede beraber yaşadıkları yada civardan gelen Gayri Müslimlerin mescide zarar verdiklerini anlatmışlar, sultanda bir cami yaptırması için köy halkından Hacı Hasan ağayı bu iş için görevlendirmiş Hacı Hasan ağaya köyün yönetimi ve sorumluluğunu vermiştir. Bu caminin yapılması için Güllüce köyü ve Kötele köyünü (Yünören köyü)nün arazilerini de Hasan ağaya vermiştir. Hacı Hasan ağa da bu camiyi Sultan Alaaddin Keykubat adına yaptırmıştır.

Bürüngüz de yaşayan halk Uzbek-Tacik kökenli olduğu için Allaattin Keykubatt camiyi ve belde halkını korumak amacıyla Tacik asıllı askerler ve camiinin bakım ve onarımıyla ilgilenmesi için de bir Tacik aileyi buraya yerleştirmiştir. Tacik kelimesi gayrimüslimler tarafından Daçik diye telaffuz edildiğinden bu gün aynı aileye mensup olan aile beldede Daçik ler diye adlandırılmaktadır.
Caminin bakım ve onarımı, imam ve müezzinin geçimi, bu camiye bakması için görevlendirilen ailenin geçimi fakirlerin ihtiyacı ve buradaki askerlerin geçimi içinde köyün ve bazı civar köylerin arazisinin büyük bir kısmı hisselere ayrılarak bu camiye vakfedilmiştir. Kayseri emiri Osman Sultan Alaattin Mescidi Şerif camii ile ilgili bir “KAYSERİYE KAZASINA MUSANNAF KORAMAZ NAHİYESİNDE KAİN BÜRÜNGÜZ KARİYESİ DAHİLİNDE VAKİ SULTAN ALATİN MESCİDİ ŞERİFİ” adlı Vakıfname yi H- 778

Sultan Alaatin Keykubat ın Bürüngüze yaptırdığı camii bugün Gozlar(Gozaraltı) altı dediğimiz yere çok yakındır. Bunun sebebi de bu gün İvriz dediğimiz yer ve köyde çeşme yolu sistemi bulunmadığından İvriz civarındaki bahçelerden çıkan su bir kanal içinde akıyor ve Kozlar altına geliyordu. Burada köy halkının su aldığı bir çeşme vardı. Köy haklı su ihtiyacını buradan temin ediyordu. Kozlar altı büyük bir meydanlıktı ve büyük ceviz ağaçlarıyla (Gozlarla) kaplıydı öyle ki Sultan Alaattin Keykubat bile burada ordugahını konaklatmıştır. Yakın zamana kadar da yazın oturulan ve toplu olarak köy kadınlarının halı dokudukları cevizlerle kaplı bir meydandı. Mırık mahallesi de köyün en eski mahallesidir ilk yerleşimler burada olmuştur.
Sultan Alaatin Mescidi şerif camii 215 yıl sonra tamire ihtiyaç duyduğundan (H-999 M-1591 yılında) Kayseri emiri Emir Mahmut tarafından biraz daha yukarıya bugünkü bulunduğu yere biraz büyütülerek yeniden yapılmıştır kitabesinde
“Bu mescidi ehya etti gafuru Allahütala
El fakir Seyyit gazi El fakir Emir Mahmud” H-999 diye yazmaktadır.”

İhsan YAVUZ
Araştırmacı Yazar

Yorumlar