UNUTULAN GELENEKLERİMİZ KÖSTEK KIRMA

UNUTULAN GELENEKLERİMİZ KÖSTEK KIRMA
Yöremizde unutulan geleneklerimizden biride “Köstek Kırma” dır. Ailede yürümeye yeni başlayan veya yürürken sürekli tökezleyen, düşen çocukların; düşmeden, tökezlemeden yürümesi için yapılır.
Kösteği kırılacak çocuk, evin avlu kapısının önüne bağdaş kurdurulup oturtulur.Ayaklarının baş parmakları çabuk kırılabilecek bir iplikle ilmek bağlanır.Çocuğun ebesi evdeki kilitli sandıktan eteğinin altıda getirdiği, kara üzüm,kayısı,erik kurusu,akide şekeri, kavurga karışımını çocuğun eteğine kor. Daha önceden haber verilerek toplanan mahalle çocuklarından yürümesi koşması düzgün koşucu iki çocuk tespit edilir.Tespit edilen koşucu çocuklar komutla birlikte ters yönlere koşturularak yarış başlar.Evin etrafından dolaşarak ilk gelen, kösteği kırılacak çocuğun ayağını çözer ve eteğindeki yiyecekleri alır. Böylece köstek kırılmış olur. Daha sonra yiyecekler orada bulunan herkese dağıtılır.
Bölgemizde köstek kırma deyim haline gelmiştir.İleri yaşlardaki bir kişi yürürken veya koşarken, tökezler veya düşerse “Küçükken kösteğini kırmamışlar.” denir.
Kaynak: https://www.facebook.com/Elbasi.Kasabasi?fref=nf

Yorumlar