ABDÜLKADİR TEMİZYÜREK


ABDÜLKADİR TEMİZYÜREK

19.01.1939 yılında  Bünyan ilçesine bağlı Dağardı Köyü’nde dünya'ya geldi. Babam Mahmut, annesi Akkadın hanımdır. 5 oğlan, 2 kız çocuğu olan ailenin beşinci çocuğu Abdülkadir Temizyürek’tir. Ozanımız annesinden şiir yazmayı öğrenerek bu yaşına kadar şiir yazmış, yazdığı şiirleri ustası Samsun’lu Vahit Usta’dan öğrendiği  sazıyla birleştirerek kendini geliştirmiş sevilen bir halk ozanı olmuştur.
Bir süre köyünde çiftçilik yapan Temizyürek, köyünden ayrıldıktan sonra Kayseri'de inşaatçılık yaparak geçimini sağlamış, halen Kayseri de ikamet etmekte olup emeklidir. Kültür ve Turizm Bakanlığının açtığı sınav sonucunda Âşıklık belgesi almaya hak kazanmıştır. 2008 yılında Kars’ta düzenlenen “Âşık Murat Çobanoğlu’nu anma Şiir Ve Türkü Yarışması”nın bozlak dalındaki mücadelesinde birincilik elde etmiştir.  Kayseri de Kayseri Halk Ozanları Kültür Derneğine kayıtlıdır. Şenliklere ve yarışmalara katılarak halk kültürüne katkıda bulunmaktadır. Ömür boyu vatanını yücelmeyi kendine ödev edinen ozanımız halkını çok sevdiğini ve onların yüzünü güldürmeyi ve onları neşelendirmek için çaba gösterdiğini söylemektedir.
Davut Aydemir, oğlu Halit Temizyürek ve torunu Abdulkadir Temizyürek'i yetiştiren âşığın bir plâk çalışması vardır. Kayseri'de yapılan âşık toplantılarına ve şenliklere katılmaktadır. Yanık sesi ve destanları ile ünlüdür. Âşık Veysel'den etkilenerek Veysel'i konu alan iki şiir yazan/ söyleyen Ozan Abdülkâdir, "Veysel'in" adlı şiirinde Âşık Veysel'i şöyle anlatmaktadır: Dedi-kodu bilmeyen Âşık Veysel, gözleri görmediği için haramı da görmemiştir (8/1a-b). Dünyaya eser bırakan (8/2b), şiirleri kitap olan (8/4a) Veysel'in sözleri kıyamete kadar ölmeyecektir (8/1c-d). Ozan Abdülkâdir, Âşık Veysel'in "Benim sâdık yârim kara topraktır" nakaratlı şiirine telmihte de bulunmaktadır (8/2a, 8/5c)1.

Abdülkadir Temizyürek evli ve 4 çocuk babasıdır.
Hazırlayan: Hasan Yüksel
Kaynak 1: Bayram Durbilmez : Âşık Veysel'in Kayseri'de Yaşayan Ozanlara Etkileri  2004. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi.

Yorumlar