ZEHRA TIRIL

ZEHRA TIRIL
Zehra Tırıl, 1963 yılında Bünyan'da doğdu. Servet Hanım ile Nüfus Müdürü Necattin Öztürk’ün kızıdır.  İlk ve ortaöğrenimini Bünyan'da yaptı. 1986 yılında Isparta Meslek Yüksek Okulu Muhasebe Bölümü'nden mezun oldu.  1988’den bu yana Türk Telekom’da çalışıyor.

Yazmaya ortaokul yıllarında şiirle başladı. 25 yaşından sonra öykü yazmaya karar verdi. Bugüne kadar öyküleri birçok dergide yayınlanmıştır. Öyküleri, Kıyı, Varlık, Adam Öykü, Fayton, Damar ve Dört Mevsim dergilerinde yayınlanmıştır. “Odalarda Annem Yok”, Uşak'ta yaşayan ve çalışan Zehra Tırıl'ın ilk öykü kitabıdır. Yazar, “Pembe Gecelikli Kız”la öykü serüvenine devam ettirmiştir.

Fethi Naci, onun dile gösterdiği özen ve “gerçeklik duygusu için ayrıntıları çoğaltmak”taki ustalığı üzerinde durdu. 1999 yılında Ahmet Naim Çıladır Öykü Ödülleri'nde övgüye değer öykü ödülünü aldı. Odalarda Annem Yok ile 2000 Cevdet Kudret Öykü Ödülü'nü, Sema Kaygusuz ile paylaştı. 2002'de yayımlanan Pembe Gecelikli Kız kitabından tanıtım yazısında şu şekilde bahsedilmektedir: “Anadolu'nun küçük kentlerinde dar, kıstırılmış yaşamlardan yola çıkarak gelenekler ve çevre baskısıyla kuşatılmış insanların dünyalarından çarpıcı kesitler veriyor. Tanıdığı, iyi bildiği bir dünyayı abartmadan, sesini yükseltmeden, dışarıda kalmayı başarıp içeriden bakarak, duyarak, hissederek anlatıyor Zehra Tırıl. […] sıradan insanların beklentilerini, umutlarını, umutsuzluklarını, hayal kırıklıklarını taşıyor öykülerine. Bu kitabında da küçük bir Anadolu kentinde kadın olmanın güçlüklerini anlatırken, kadının baskılar karşısındaki umarsızlığını, boyun eğmişliğine karşın içten içe başkaldırışını küçük karelerle, düşündürücü ayrıntılarla, kendine özgü sesiyle veriyor.”

Yorumlar