Bünyan'daki Oğuz Boyları / Seyit Burhanettin AKBAŞ

Bünyan'daki Oğuz Boyları
Bayat:
 Hazarşah, Ağcalı, Elbaşı'dan başlayıp Zamantı Bölgesinin aşağı yukarı bütün köyleri Bayat boyundandır. Dulkadirli'ye tabi bu oymaklar, Maraş Yörüğü olarak da adlandırılır. Aslı Halep Türkmenlerindendir. En önemli kolunu Elbaşı Kasabasını merkez olarak kullanan Pehlivanlı Türkmenleri oluşturur. Samağır köyüne kadar uzanan Zamantı ve Çörümşek Bölgesinin tamamı Bayat Boyundan Dulkadirli Türkmenidir. Gergeme köyüne de Dulkadirliden Bayat boyuna mensup ailelerin yerleştiği bilinmektedir. Akmescit Kasabasına kuran Süleymanlı Türkmen Obası ile Ekinciler köyündeki Şeyhli Obası da Bayat boyuna mensup Türkmenlerdir. Süksün Kasabasını kuran Ber Travşın (Tel Travşın) oymağının da Bayat boyuna mensubiyeti vardır. Osmanlı Kaynaklarında Taçın köyünde gösterilen Bayatoğlu isimli bir oymaktan da söz edilmektedir.
Salur:
Bünyan İlçe Merkezindeki bir Osmanlı Belgesinde adı geçen "Salur Bayırı" ifadesinden Salur boyuna mensup insanların bu bölgede olduğu düşünülmektedir. Bünyan İlçe Merkesinde "Salur Camızına dönmek" deyimi de Salurluların hatırası kabul edilmektedir.
Yazır:
Gergeme köyünün büyük bölümünü Yazırlılar oluşturur. Özellikle Bezircili Türkmen Obası bu boydandır.
Yüreğil:
Karakaya Nahiyesi ve civar köylere yerleştikleri Osmanlı kaynaklarınca belirtilmiştir.
Avşar:
Bünyan İlçe Merkesinde 16. yüzyılda mezra olarak gösterilen Avşar köyü, 16. yüzyılda Sarımsaklıya katılmıştır. Yine Bünyan'ın Köse Hacılı, Yünören köyleri ve Bünyan İlçe Merkezinde Avşarların Veziroğlu Oymağı yerleşik haldedir.  16. yüzyılda Zamantı bölgesinde gösterilen Avşar Hacı Mustafa Oğlu Kabilesi hakkında ise yeterli bir bilgiye sahip değiliz.
Karkın:
Girveli köyünde Karkın boyuna mensup aileler tespit edilmiştir. Köyde Bayat boyuna mensup Türkmenlerle karışmışlardır.
Kınık:
Bünyan İlçe Merkezinde Osmanlı kayıtlarında "Kınıklı" isimli bir sokak adına rastlanmaktadır. Ayrıca Bünyan Büyük Tuzhisar'daki Aladinli (Alaaddinli) ve Tekeli oymaklarının Kınık boyuna mensubiyetleri bilinmektedir. Osmanlı Belgelerinde 16. yüzyılda Zamantı bölgesinde Kınıkoğlu (Çörümşek) ve Kınık Şeyhlü isimli iki Türkmen Obası gösterilmektedir. Bugün bu Türkmen Obalarının nerede olduğunu tam olarak bilemiyoruz.
Yıva:
Güllüce Kasabasını kuran Başladık Türkmenleri, Oğuzların Yıva boyuna mensuptur.
Büğdüz:
Koramaz etelerindeki Ulu Bürüngüz köyünde ve Bünyan İlçe Merkezinde Büğdüz boyuna mensup aileler mevcuttur ve Ulu Bürüngüz köyü de adını bu boydan almıştır.
Seyit Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar