Prof.Dr.Ali Osman ÖZCAN: "Zonguldak’ın merkez köylerinden birinde Koramaz adlı tarla vardır."

"Zonguldak’ın merkez köylerinden birinde Koramaz adlı tarla vardır. Koramaz adı, Yusuf Halaçoğlu’nun Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar (1453-1650) adlı, Ankara’da 2009’da Türk Tarih Kurumu Basımevinde basılmış kitabının altıncı cildinin 2656. sayfasında Kayseri sancağına bağlı bir nahiye olduğu konusunda dört yerde bilgi verilmektedir.

            1584 Aralık ayındaki belgede Zakirlü Cemaatinin Zakirlü Kabilesi’nden Varsak Boyu’ndan geldiği ve bu bölgeye yerleştiği anlaşılmaktadır. Bu cemaatten birisinin Zonguldak’ın merkez köylerinde bir yere adını vermesi de çok ilginçtir. Aynı tarihli belgede Kayseri Sancağı Koramaz Nahiyesi’nde Yıva Boyu’ndan Yamaç Evladı Cemaati’de yerleşmiş bulunmaktadır. Yamaç Evladı Cemaati, Kayseri Sancağı’nın değişik yerlerinde yerleşmiş bir cemaattir. Bu bilgiler, Zonguldak bölgesinde Türk boylarının yerleşmesiyle ilgili bir ipucu vermektedir.

            Aynı kitabın 2551. sayfasında Çigan Cemaati ile ilgili bir not yer almakta, dördüncü ciltte ise 1914. sayfada Çigan Cemaati’nin Türklerin İğdir Boyu’ndan Rışvan Taifesi ile beraber Urfa Sancağı’nda kayıtlı oldukları 1540-1541 yıllarında bu bölgede oldukları yazılıdır. Koramaz tarlasının hemen yakınında “Çigan Konağı” diye bir mevki vardır. Dolayısıyla ta Urfa’dan, Kayseri’den Zonguldak bölgesindeki yerleşmeler dikkat çekicidir. Çiganların Romen vatandaşlarla hiçbir ilgisi yoktur. Bu yerleşmeler Zonguldak’taki maden kömürü ocakları açılmadan önceki döneme aittir."
Prof. Dr. Ali Osman Özcan, 03 Aralik 2013, Pusula

Yorumlar