Koramaz Dağı (Koramaz Mountain) / Bünyan Görünümü

Koramaz Dağının Bünyan'dan Görünümü

Koramaz Dağı (Koramaz Mountain) / Bünyan Görünümü
Tarihi kaynaklarda adı Koramaz veya Korumaz biçiminde geçer. Müslüman Türkler bu dağa Gaziler (Gazlar) adını da vermiştir. Selçuklular zamanında ilk fetih gruplarından Türklerin bu dağa yerleştikleri ve Gaziler isimli bir yerleşim yerinde oturdukları kabul edilir. Gaziler isimli yerleşim yerinin bugün kalıntıları ve mezarlığı mevcuttur. Koramaz Dağı, Bünyan'ın ve İç Anadolu Bölgesi'nin Güneybatısından Kuzeydoğuya doğru uzanan dağdır.
Orta Torosların bir uzantısı gibi görünür. Yüksekliği 1920 m.dir. Bu dağ silsilesi içinde Mercimek, Alınpınarı, Ayvasıl ve Beşpunar tepeleri önemlidir.
Dağın adı Roma döneminden önce Korama, Roma döneminde Koramas, Türk döneminde de Koramaz biçimine dönüşmüştür. Bu dağın çevresinde eski bir Roma dönemi yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Ayvasıl isimli yer adı da dağda eski dönemde Aya Vasil isimli bir kilisenin bulunduğunu göstermektedir.Ayrıca Koramaz Dağı'nda Aya Vasil Kandili isimli bir kulede sürekli ateş yandığı da halk arasında söylenen rivayetler arasındadır. Beyaz renkli Koramaz Kartalının ise soyu tükenmekte olduğu söylenebilir. 
Seyit Burhanettin AKBAŞ


Yorumlar