Leyla AKYÜREK POLATKAN ( 1954 - )


1954 yılında Bekir ve Meliha Akyürek çiftinin ikinci çocuğu olarak Bünyan’ın Cami-l Kebir Mahallesinde dünyaya geldi. İlkokul eğitimine 1961 yılında Bünyan’ın en eski okulu olan Çağlayan İlkokullunda başladı. Buradan 1966 yılında mezun oldu.  Orta eğitimime yine Bünyan’da bulunan Bünyan Ortaokulunda 1966 yılında başlayıp 1969 yılında mezun oldu. Aynı dönem içerisinde yeni yapılan Bünyan Lisesine başladı ve 1972 yılında buradan mezun oldu.  Bünyan Lisesinin ilk mezunlarındandır.  

Leyla Hanım Bünyan Lisesinden mezun olduktan sonra üniversiteye hazırlandı. Hayalinde hep eczacı olmak vardı fakat yeterli puan alamadı. Bunun üzerine Bünyan da o dönemde yeni açılmaya başlayan bankalardan Halk Bankası’nda memur olarak işe başladı. Bu bankada işe başlamasıyla Bünyan’ın bir bankada çalışan ilk kadın memuru oldu.  Halk bankası esnaflara daha yakın olduğu için esnaf sanatkâr derneği ile sıkı ilişkisi vardı, o dönemde derneğin yöneticisi ve babasının arkadaşı olan rahmetli Mesut Bozkurt ağabeyi ile değerli ve güzel çalışmaları oldu. 1,5 yıl çalıştıktan sonra tekrar annesinin teşviki ile üniversite sınavlarına girdi ve 1974 yılında Kayseri Eğitim Enstitüsünü kazanarak kayıt yaptırdı. 1976 yılında buranın ilk mezunlarından biri olarak öğretmen adayı oldu. 

Polatkan öğretmen olduktan sonra ilk görev yeri olarak Sarız’ın Kurtini köyüne tayin edildi.  Bir hafta burada görev yaptıktan sonra Bünyan’ın Elbaşı köyüne tayin edildi. İki yıl burada çalıştıktan sonra 1978 yılında Bünyan’ın Bürüngüz köyünden akrabası olan rahmetli öğretmen Mehmet Beşe Polatkan’ın oğlu olan Mehmet Ali Polatkan ile hayatını birleştirdi. 1979 yılında Hacılar İlçesi ilköğretim okuluna tayin edildi.  İki yılda burada eğitim verdikten sonra 1981 yılında Kayseri Mustafa Tatar İlköğretim okuluna tayin edildi.  Buradan da geçici olarak Kayseri Feridun Cıngıllıoğlu İlkokuluna tayin oldu.  1986 yılında Kayseri merkez Servet Akaydın İlkokuluna tayin edildi ve burada iken çok sevdiği ve severek de yaptığı öğretmenlik görevinin 25 yılını tamamlayarak 1998 yılında emekli oldu. 25 yıllık öğretmenlik görevi boyunca birçok değerli öğrenci yetiştirdi.  Öğretmenlik dönemimde gurur duyduğu çok başarılı öğrencileri oldu. Özellikle 24 Kasımlarda kendisini unutmayan,  halen kendisini arayan birçok öğrencisi mevcut olup,  kendisi de onlarla her zaman gurur duymaktadır. Şu anda yükseköğrenimini yapmış kariyer sahibi öğrencileriyle karşılaştığımda çok gururlanmakta ve hepsini kendi evlası gibi görmekte ve onlara çok değer vermektedir. 

Polatkan eşinin görevi nedeniyle Kırklareli ne yerleşmesiyle, emekli bir eğitimci olarak çok sevdiği mesleğinin gereği olarak ikamet ettiği yerde okul aile birliğinde aktif olarak çalıştı. Görev yaptığı okula çok büyük katkılarda bulundu ve o dönemin valisi tarafından takdir belgesi ile onurlandırıldı. 

Polatkan’ın doğup yetiştiği Bünyan’la ilgili görüşleri u şekildedir. “Bünyan’ımızı çok severim çocukluğum hep Bünyan'da geçti. Hala o günlerin hayali ile yaşamaktayız”  Polatkan iki çocuk annesi olup aynı zamanda bir de erkek torun sahibidir.  Kızı Pınar, İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Şehir Planlayıcısı olup, evli ve İstanbul’da kentsel dönüşümde görev yapmaktadır.  Oğlu onur Ankara Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisi olup, Ankara’da özel bir şirkette yönetici olarak görev yapmaktadır. Polatkan çocuklarını evlendirdikten sonra eşi de emekli olunca, Kayseri’de ve Mersin’de ikamet etmektedir.       
Hasan Yüksel               

Yorumlar