Bünyanlıların Ürgüp'teki akrabaları

Bünyanlıların Ürgüp'te akrabalarının olduğunu belki de hiç duymadınız. Haklısınız. Bünyan'ı kuran Uygur soyundan Tac-ı Kızıl Ailesi aynı zamanda Ürgüp'te eski adu Damsa, sonraki adı Taşkınpaşa olan köyü kurduklarını biliyor muydunuz? Bugün Taşkınpaşa köyünde Bünyan Ulu Camiini yaptıran Anadolu Valisi Emir Zahireddin Mahmud'un yaptırdığı bir medrese bulunmaktadır. Emir Zahireddin Mahmud'un oğlu Taşkın Paşa'nın (Taşhun Paşa) adını taşıyan bu köyde Taşkın Paşa'nın yaptırdığı cami bulunduğu gibi aile büyüklerine ait türbeler ve tarihi mezarlar da bulunmaktadır.
Tac-ı Kızıl ailesine ait Kayseri'de Tac-ı Kızıl Mahallesi ve Tac-ı Kızıl Mescidi bulunduğu gibi, Bünyan Ulu Camii, Ürgüp Taşkınpaşa Köyünde medrese, cami ve türbeler, mezarlar; Tekgöz Köprüsü ve Kalkancık Köyü, Konya'nın Kemertaş köyü gibi önemli tarihi izler bulunduğu gibi vakıf evlatları da burada yaşamaktadır.
Taşkınpaşa Köyündeki Türbeler

Taşkın Paşa Camii

Taşkınpaşa Köyünde Emir Zahireddin Mahmud adına yaptırılan medrese... Bünyan Ulu Camiinin girişine benzemiyor mu?
Ürgüp Taşkınpaşa Köyünden Kıymetli Emir Taşpınar'ın gönderdiği bir belgede ise Taşkınpaşa köyünde vakıf evladının bulunduğu kesin olarak ispatlanmıştır. Yani Tacıkızıl Ailesinin eserlerini bırakıkları yerlerde kesin olarak bu aileden insanların yaşadığı da anlaşılmıştır. İşte tarihi vakfın vakıf evladını anlatan bir Osmanlı belgesi... Bu belgeyi bize yollayan akrabakamız değerli insan Emir Taşpınar'a çok teşekkür ederim.
Belgenin aslı

Günümüz Türkçesiyle 1., 2. ve 3. maddeler

Günümüz Türkçesiyle 4. ve 5. madde

Günümüz Türkçesiyle 6. madde

Günümüz Türkçesiyle 7. madde

Vakıf evladına ait bu belge değerli ilim adamımız Kazım Yaşar KOPRAMAN tarafından okunmuşç

Yorumlar