Bünyan Hanedanları - Kadı Ali Efendi - KADIOĞLU (Civelekoğlu) Ailesi (Dizgeme / Bünyan

Kadıoğlu Ailesi (Civelekoğlu) soyca Dulkadiroğlu Hanedan Ailesinden gelmektedir. Ailenin elindeki şecerede dip dedeleri Kadı Hüseyin Efendi, Dulkadirlilerin son Beyi Ali Bey'in soyundan gelmektedir. Ali Bey; Şahsuvar Bey, Süleyman Şah ve Nasureddin Mehmet Bey yoluyla Zeyneddin Karaca Bey'e doğru silsile yoluyls çıkmaktadır.

Ailede Hüseyin ve Ali isimleri tekerrür eden isimler olarak devam etmiştir. 1780 yılında Sivas ve Aziziye / Pınarbaşı Kadısı olarak ifade edilen Kadı Hüseyin Efendi ile 1850 yılında Aziziye / Pınarbaşı Kadısı olan Kadı Ali Efendi, Kadıoğlu isimli bir sülalenin başlangıcını oluşturmuşlardır. Bu sülaleye daha sonra Civelekoğlu adı da verilmiştir.
Asmakaya (Dizgeme) köyü bugün viran köylerimizden birisidir.  Pınarbaşı ilçesinde kadılık yapan Bünyanlı Civelek ailesinden Kadı Ali Efendi, Bey Pınarı adı verilen bu mevkiyi beğenip buraya çiftlik kurmuş. Bünyan’dan Hacı Emir ve Kök Ömer kabilesi de buraya yerleşmiş ise de aileler daha sonra tekrar Bünyan’a göçtüklerinden köyde zamanla  2-3 hane nüfus kalmıştır.
1872 yılı vergi defterinde Dizgeme'de yedi hane kayıt altına alınmıştır ama vergiye kayıtlı sadece iki aile tespit edilmiştir. Bunlar Civelek oğlu Ali ve Çil Oğlu'dur. 74 kıta tarla ve köydeki yedi ev bu iki ailenin malıdır.
Kadıoğlu / Civelekoğulları Bünyan'da Camikebir Mahallesi nüfusuna kayıtlı olup 1934 yılından sonra Civelek, Kadıoğlu, Özer, Erkoç, Mahallebaşı , Babayiğit, Çetiner, Şener, Çelik, Dağdelen, Özyürek, Gediz, Civelekhan, Altuntop, Babayiğit soyadlarını almışlardır. Yine aynı mahallede Civelek Sokak vardır ki Bünyan'ın Arifiye Medresesi bu sokakta bulunmaktaydı.



Not. Bu değerli bilgileri bizimle paylaşan Battal ÖZER Ağabeyime gönülden teşekkür ederim.

Yorumlar