BÜNYAN HANEDANLARI 1 / S.BURHANETTİN AKBAŞ

BÜNYAN HANEDANLARI 1
Hanedan, soyca ünlü bir aileden gelen insanlara verilen isimdir. Bünyan bölgesinde tarihi kaynaklarda "hanedan" olarak anılan ailelere rastlanmıştır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
1. TAC-I KIZIL AİLESİ: Bünyan Ulu Camiini (M.1329-1333) yaptıran bu Uygur Ailesi yönetici sınıfındandır. Bünyan'ın kuruluşu bu cami etrafında olmuştur. Bu ünlü aileye mensup insanların türbeleri de Caminin alt bölgelerinde ve Bünyan İlçe Mezarlığında iken bir deprem sonucu yıkılmıştır. Ulu Cami Vakfiyesinin aslı bulunamamış olmasına rağmen vergi defterlerinde Ulu Cami Vakfının mütevellisi olarak Bünyanlı SADİ BEY kabilesi gösterilmiştir. Bu geniş aileye mensup insanların Camiikebir ve Camicedit Mahallesinde oturduğu açıkça görülmektedir.
2. MUZAFFER ÇELEBİ AİLESİ: Bu aileye ait vakıflarda Bünyan'daki arazinin önemli bir kısmının Muzaffer Çelebi Ailesinin Vakfına ait olduğu tespit edilmiştir. Bu da Tac-ı Kızıl ailesiyle aynı dönemdedir. (14. Yüzyıl)
3. İSA İMİRZE BEY: İsa İmirze Bey adına 16. yüzyılda bir büyük çiftliğin varlığı tespit edilmiştir. Önemli miktarda vergi ödeyen birçok insana ekmek teknesi olan bu çiftlikle ilgili ayrıntılar elimizde mevcuttur. İsa İmirze Bey'in soyunun devamının BÜNYANLI İMİRZEOĞLU AİLESİ olduğunu düşünmekteyiz.
İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)
4. İBRAHİM BEY: Bünyan'ın ileri gelenlerinden ve hanedan olduğu Osmanlı Belgelerinde belirtilmektedir. 18. yüzyılda bir kayıtta İbrahim Bey'e ait bir büyük konağın mevcudiyetinden bahsediliyor. Mehmet Emin Ertuğrul Bey, konağın kapısındaki tarihi, “Tarih Elf mie” yani 1100 olarak okumuştur ki 1688 - 1699 Miladiye tekabül eder.İbrahim Bey'in vergi meselesinden dolayı Kayseri ayanı Çapanoğlu ile arası bozulunca, Çapanoğlu, bu konağa el koymuş, padişaha kadar varan şikayetler sonucu konak Çapanoğundan alınarak tekrar İbrahim Beye teslim edilmiştir.İbrahim Bey'in Dulkadirli soyundan geldiği ve obasıyla birlikte Bünyan'a yerleştikleri anlaşılıyor. Lakin, yerleştikleri tarih ne zamandır, bunu tam olarak bilemiyoruz. İbrahim Bey'in soyundan gelen Hacı Bey'in ne zaman yaşadığı bilinmiyor. Lakin onun genç yaşta ölümü ile söylenen ağıt halen bilinmektedir. Hacı Bey'in sevilen kişiliğinden dolayı İbrahimbey Mahallesinde bulunan ve 17 hanenin yaşadığı, bugün sadece kapı kemeri bulunan konağın bulunduğu yere halk arasında Hacı Bey Mahallesi adı verilmektedir. Oğuz Türklerinin Bayat boyundan oldukları ve Kahramanmaraş bölgesinden geldikleri ifade edilmektedir.
İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)


İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)
İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)


İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)
İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)


İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)
İbrahim Bey'in Şeceresi (Kaynak: Mustafa TOKDEMİR)


5. SERDENGEÇTİ AİLESİ: 18. yüzyılın başında Türkmen beylerinden Serdengeçti Ahmet Ağa, zamanın Kayseri âyânı Çapanoğlu’ndan izin alarak obasıyla birlikte Kayseri’ye yerleşmiştir. 18. yüzyılda yaptırdığı konak (oğlu Ömer Ağa tarafından 1785 tarihinde yaptırılmıştır), çeşitli tarihlerde tamir görmüş olmakla beraber hâlâ ayaktadır. Sarımsaklılı Serdengeçti Ahmet Ağa, cebeci bayraktarbaşısı unvanıyla şark seferine çıkmış ve 1730 yılında Tebriz Harbine katılmıştır. Bu harpten birçok ganimetlerle dönmüştür. Bunlar arasında Tebriz Müftüsünün Kızı Kadıncık Kadın da vardır. Ahmet Ağa, Kadıncık Kadın’la evlenmiş ve bu kadından çocuğu olmamıştır. Daha sonraki tarihlerde Bünyan’da yapılan bu konaktan dolayı “Konaklılar” olarak anılan oba, Horasan’dan göçmüş bir Türkmen obasıdır.
Konaklıların Seceresi - Kaynak: Mehmet Nedim EROL

DEVAM EDECEK
Seyit Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar