AZİZ MAMAS'IN MEZARI BÜNYAN GERGEME'DE Mİ?

AZİZ MAMAS'IN MEZARI BÜNYAN GERGEME'DE Mİ?
Aziz Mamas (Aziz Mammes), diğer adıyla Pir Şemmas, Kayseri için önemli bir şahsiyettir. Hıristiyanlık dünyasında ermişlik mertebesine ulaşmış azizlerden biridir. Rivayetlere göre, Hıristiyanlığın Anadolu'da yayılma dönemlerinde pagan dinine mensup ve Hıristiyanlığı düşman kabul eden Roma yönetimi zamanında Hıristiyanlığı yaymaya ve sevdirmeye çalışan bir çobanmış Mamas. Onun koyun beslediği biliniyor. Hatta vahşi hayvanları dahi ehlileştirdiği söyleniyor. Hayvanlardan elde ettiği sütle ve yaptığı peynirlerle fakirlere yardımda bulunduğu ve çok sevilen bir insan olduğu anlaşılıyor. Bu sevginin karşılığı maalesef çok ağır olmuş ve Roma İmparatoru Aurelianus'un (Lucius Domitius) devrinde (M.S. 270-275) onun emriyle öldürülmüştür. Mezarının Kayseri yakınlarında bir yerde olduğu kayıtlara geçmiştir ama bugüne kadar onun mezarını bulmaya yönelik ciddi bir çalışma yapılmamıştır.
Halkın gönlüne taht kuran bu önemli şahsiyet Anadolu'da Hıristiyanlığın güçlendiği dönemlerde halkın hafızasındaki olumlu yerine uygun olarak yaşatılmaya çalışılmıştır. Bazı rivayetlerde M.S. 6. yüzyılda yapıldığı söylenen Bünyan Gergeme'deki manastırın (bugün sadece temeli kalmıştır) onun adını taşıdığı ve bugün dahi halk arasında Şammaspir Manastırı dendiği pek dikkat çekmemiştir. Halbuki, gerek bu manastırın içindeki mezarları ve gerekse manastırın yakınlarında bulunan, Koramaz dağındaki tümülüs (höyük) yerli insanlar tarafından çok iyi bilinmektedir.
Bünyan Gergeme'deki Şammaspir Manastırının Karamanlıca yazılan tamir kitabesinde de Aziz Mamas'ın adı "Peder Sabbas" olarak geçmektedir.
"“Sene bin sekiz yüz doksan dokuzda
Yapılmıştır manastırda bu oda
Neftçi Abraham Ağa’nın hayratı
Peder zikrin daim etsin gayreti
Otur burada et duayı eda
Peder-i Sabbas'a rahmetsin Hüda”
(Kayseri’den)
Özellikle son iki mısrada, yapılan tecrit odasında (dua odası) dua edenlerden Aziz Mamas için de dua edilip rahmet istenmesi, manastırın adının da tesadüfen verilmediğini göstermektedir. Büyük ihtimal, Aziz Mamas'ın kabri bu manastırın bir odasındaydı veya manastırın yakınlarında ve üst bölgesinde yer alan Koramaz dağının eteklerindeki tümülüste (höyük) bulunuyordu.
Seyit Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar