Karabey Büyükelbaşı (Ölümü 17.06.1951) ve Eşleri Hanım Büyükelbaşı / Selçuk ONUR

Karabey Büyükelbaşı (Ölümü 17.06.1951) ve Eşleri Hanım Büyükelbaşı...
Karabey Büyükelbaşı'nın Bünyan Elbaşı'daki mezarı
Fotoğraflar ve kaynak: Selçuk ONUR


SİVAS KONGRESİNİN GİZLİ DELEGESİ
Haçın (Saimbeyli) Cephesinde Bünyanlı diğer kahramanlarla birlikte Ermenilere karşı savaşan Karabey BÜYÜKELBAŞI, Milli Mücadelenin adı öne çıkmayan kahramanlarından biridir. Nail Ağa (Bozkurt- Bünyan belediye başkanı) , Osman Ağa (Kaplan), Hoca Tahsin, Abidin Ağa (Arar), Gergemeli Ethem Ağa (Oğuz), Kahveci Yusuf oğlu Ömer (Akay); Karabey Büyükelbaşı ile birlikte Haçın'da savaşmışlar ve Ömer AKAY şehit olmuştur. Karabey Büyükelbaşı, Sivas Kongresine resmi olarak davetli olmasa da katılan gizli bir delegedir. Çünkü, o Zamantı bölgesinin yiğit atlılarıyla birlikte Atatürk'ün emriyle yol güvenliğini sağladıktan sonra Sivas'a intikal ederek Atatürk'le orada görüşme imkanı bulmuştur. O yüzden Zamantı'nın ileri gelenleri Sivas Kongresi delegelerini sayarken Karabey Büyükelbaşı'nın ismini de listeye dahil ederlerdi. 
Seyit Burhanettin AKBAŞ

Sevgili Hocam, ne güzel bir paylaşım. Sağ olunuz.
Bu bilgiye eklemede bulunayım müsaadenizle.
Dedem rahmetli Şuayip Büyükelbaşı'nın çocukluğumdan başlayarak anlattığı hâtıra şöyledir:
"Karabey (Osman) Büyükelbaşı, Sivas Kongresi'ne katıldığında Atatürk Hazretleri, orada bulunan delegelere tek tek "Sen ne vereceksin, sen ne vereceksin, sen ne vereceksin?" diye sormuşlar. Soruya muhâtap olan kişiler de birer birer "Ben şu kadar at tedarik ederim. Ben bu kadar adam bulurum. Ben bu kadar silah vs. temin ederim." diye cevap vermişler. Atatürk, son olarak dedem merhum Karabey'e yönelip "Karabey Hazretleri, siz ne vereceksiniz?" diye sormuş. Dedem Karabey de, eliyle meydanda bulunan insanları işaret etmek sûretiyle "Paşa Hazretleri, burada bahsi geçen bütün insan ve hayvanların mücâdele boyunca yiyecek, içecek ve diğer ihtiyaçlarını karşılarım..." demiş. Bu cevap üzerine, Atatürk, "İşte bize asıl lâzım olan da budur. Atlar da insanlar da bir şey yemeden ne yapabilir, silahlar mermi olmadan ne işe yarar? Bu bizim için büyük bir lütuftur. Sağ olunuz Karabey Hazretleri." demiş. Ve, dedem Şuayip Büyükelbaşı'nın anlattığına göre, Millî Mücâdele boyunca sadece Bünyan ve çevresi değil, Kayseri, Adana ve civarındaki yiyecek içecek ve diğer ihtiyaçlarını Karabey Büyükelbaşı dedem günlük yüzlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvan keserek karşılamış. Hatta, Karabey Büyükelbaşı dedemizin Bünyan merkezde bulunan üç sütunlu konağı, savaş boyunca Millî Mücâdele karargâhı olarak kullanılmış."
Dedem Şuayip Büyükelbaşı, bu hâdiseyi, uzun uzun, tane tane, bıkmadan usanmadan anlatırdı. Duyduğu gururu tarif etmek imkânsız.
Şimdi, devletin, vatandaşın hakkını hukukunu göz göre göre yiyen haşerâtı gördükçe, dedelerimizden gelen o cömertliği, devlete sadâkatı, millete hürmeti, vatan için ölümü seve seve istemeyi ve daha nice anlatamayacağım ulvî duyguyu yaşarım yüreğimde, huzur duyarım, gurur ile geleceğe bakarım. Neler yapmadık ki bu devlet için!
Seyit Burhanettin Akbaş Hocam, hikâye çok daha bizde :)
O asil ve şerefli insanların hepsi nurlar içerisinde yatsın. Ne çok borcumuz var onlara, bir bilsek!
Prof.Dr.Atabey KILIÇ

Yorumlar