ETRÜSKLERİN MANİSA VE İZMİR'DEN GÖÇ ETTİĞİ “Amerikan İnsan Genetiği Dergisinde” yayınlandı

 



ETRÜSKLERİN MANİSA VE İZMİR'DEN GÖÇ ETTİĞİ “Amerikan İnsan Genetiği Dergisinde” yayınlandı.
Etrüsk uygarlığı, eski Romalıların Etrüsk veya Tusci olarak adlandırdığı eski İtalya halkının kültürüne ve yaşam biçimine bugün verilen isimdir. Eski Yunanlıların onlar için kullandıkları kelime Tyrrhenoi veya Tyrrsenoi idi. Etrüsklerin kendileri Rasna veya Raśna (RESNE) ile eşleştirilmiş olan Rasenna (UR-ASENA) terimini kullandılar.
Kendi diliyle ayırt edilen uygarlık, Roma'nın kuruluşundan önceki bilinmeyen bir tarihöncesi zamandan, Roma Cumhuriyeti'ndeki İtalik Roma'ya tam olarak asimilasyonuna kadar varlığını sürdürmüştür; Etrüsk kültürünün sayısız eseri Roma fethinden sağ çıktı. Örneğin, Jenő Szmodis'in araştırmasına göre, Roma Hukukunun eski kökleri doğrudan Etrüsk dininden gelmektedir. Roma ve Roma krallığının kuruluş döneminde azami ölçüde, üç konfederasyonda gelişti: Etruria, Po vadisi ve Latium ve Campania. Roma Etrüsk topraklarında oturuyordu. 396'da Romalılar Veii'yi yağmalayana kadar erken Roma'nın Etrüskler tarafından yönetildiğine dair önemli kanıtlar vardır.
Tanımlanabilir ve kesinlikle Etrüsk kültürü, yaklaşık olarak MÖ 800'den sonra İtalya'da, önceki Demir Çağı Villanovan kültürü aralığında gelişti. İkincisi, yedinci yüzyılda, güney İtalya'nın Helen uygarlığı olan Magna Graecia'daki Yunan tüccarlar ve Yunan komşularından etkilenen bir kültüre yol açtı. Kültürel olarak Villanovalı olan insanların etnik kökenleri hakkındaki çeşitli teorilerden, tarafsız "Proto-Etrüsk" ifadesi tercih edilir: Etrüskler, kültürel olarak "Villanova" bölgelerinin aralığında yaşayan insanlar olmasaydı, Sayıca denizden İtalya'ya girmek zorunda kalmış, yerlileri yerinden etmek için büyük bir savaşa girmiş ve 36 şehirden oluşan üç konfederasyona dönüşmüş.
OLASI BİR ETRÜSK DENİZ HALKI :
Deir al-Medina'daki bir Mısır yazıtı, III. Bunlar muhtemelen, Merneptah'ın MÖ 1220'de bir Libya seferinde kazandığı zaferi anan Merneptah Steli'nin önceki Teresh'iyle aynıdır. Truva Savaşı için bu çok erken olabilir. Bazıları adını Truva, Taruisas şehrine bağladı. Yunanlılar onlara başlangıçta *Tyrsenoi, daha sonra Tyrrhenoi olarak değindiler. Etrüskler kendilerini "Rasena" olarak adlandırdılar, muhtemelen "Trasena"nın daha sonraki bir yozlaşması, hatta "Tlasena" (Thalassa'dan = Yunan öncesi veya Deniz için "Pelasgian").
İtalya'daki ilk Etrüsk yerleşiminin, Elba'daki ilk yerleşimden sonra Piombina olduğu söyleniyordu.
Denizci Etrüskler, günümüzde mitokondriyal DNA'nın dağılma modellerini hesaba katarak müşterileri veya ev sahibi popülasyonları arasından gelinler aramış olabilir. Deniz Halklarının hangi dili konuştuğuna dair çok az kanıtımız var. Etrüsklerin Romalılara asimile olduğu gibi, Etrüsk kültürüne de asimile olabilirlerdi. İkinci asimilasyon kapsamlıydı. Etrüsk geleneği, ilk olarak Populonia modern Piombino'ya yerleştiklerini ve oradan Volterra'ya yayıldıklarını açıkladı. Modern Toskana ve Latium'un nüfusu, modernlerin Etrüsklere en yakın olanıdır.
GENETİK:
Çelişkileri çözmek için İtalya ve İspanya'daki farklı üniversitelerden bir genetikçi ekibi, MÖ 7. yüzyıldan 3. yüzyıla tarihlenen mezarlardan alınan 80 kemik örneğinden mitokondriyal DNA'ya dayanarak antik Etrüsklerin ilk genetik çalışmalarını üstlendi. Etruria'da. Sonuçlar aydınlatıcı ama aynı zamanda kendi içinde çelişkili.
Etrüskler üzerinde yapılan bu ilk genetik çalışma, onların modern İtalya nüfusundan çok birbirleriyle akraba olduklarını ortaya koyuyor; yani, kısmen farklı bir genetik havuz veya "insanlar" olarak nitelendirilirler. Ayrıca, bu havuz yaklaşık 150.000 ila 200.000 kadın içeriyordu. Bu sayıların üç Etrüsk ligindeki 36 şehre bölünmesi, topluluk başına ortalama 4167 ila 6944 kadın elde ediyor. Dört kişilik rastgele bir aile büyüklüğü seçmek, her biri ortalama 16.668 ila 27.776 kişiden oluşan yaklaşık 36 toplulukta 600.000 ila 800.000 kişilik en yaklaşık Etrüsk nüfusu verir. Bu nüfus, Etrüsklerin başarması gereken her şeyi başarabilecek kadar yoğun ve yeterince şehirlidir. Bu çalışma Etrüsklerin genetik bileşimi hakkında bir fikir verirken, Çalışma ayrıca Etrüskler ile Anadolu'nun belirli popülasyonları arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Özellikle tarihi Etrüsk işgal bölgeleri nispeten yüksek bir y-haplogroup G konsantrasyonuna sahiptir.
. İtalya'nın Pavia Üniversitesi'ndeki genetik bilimciler tarafından yürütülen araştırmaya göre Etrüsklerin kökleri Anadolu'daki antik Lidya bölgesindeydi. Bilim adamları, İtalya'nın Toscana bölgesindeki bir zamanlar Etrüsklerin yaşadığı üç bölgeden elde edilen 322 Mitokondriyal DNA Varyasyonunu inceleyerek ve bunların dizi varyasyonlarını 55 batı Avrasya popülasyonununkiyle karşılaştırarak sonuca ulaştılar.
Sonuçlar, tarihin babası olarak bilinen ünlü Yunan tarihçi Herodot'un Etrüskler hakkında verdiği bilgileri de desteklemektedir. Herodot'a göre Etrüskler İtalya'ya Lidya bölgesinden, Türkiye'nin modern illerinden İzmir ve Manisa'dan göç etmişlerdir.
Etrüsk halkının kökeni, son 2500 yıldır büyük bir tartışmanın odak noktası olmuştur ve dillerini ve sofistike kültürlerini ve kökenlerini açıklamak için birkaç hipotez önerilmiştir. Bu nedenle araştırmanın Etrüsk halkının Ege/Anadolu kökenini veya Yakın Doğu'dan doğrudan genetik girdiyi destekleyen önemli bir gelişme olduğu, Etrüsklerin Lidya kökeni ile uyumlu bir senaryo olduğu düşünülmektedir.
Sonuçlar “Amerikan İnsan Genetiği Dergisinde” yayınlandı.

Tümer Duygulu
Necattin Kökten


Yorumlar