Bünyan İlçe Mezarlığı ve Bazı Mezar Taşları -5


Şimdi bu mezar taşına dikkat edelim. Yandaki levhada Esseyid Osman Efendi bin Hasan yazmışlar. Önce onun sıralamasını düzeltelim: "Hasan oğlu Seyid Osman Efendi" Tarih hicri olarak 1256 verilmiş. Bir kez daha söylüyorum bu tarih hicridir. Bunu miladi takvime uyarlarsanız 1840-1841 tarihlerine rastlar. Ayrıca bu düzenlemeyi yapanlar bana "seyit adı esseyit şeklinde yazılırsa peygamber soyundan olduklarına işaret eder" dediler ki bu doğru değildir. Şöyle ki:
Arapça imlada "esseyid" yazılışı Türkçede "seyid" olarak yazılır ve baştaki "es" takısı yazılmaz. "Seyid" kelimesinin yazılışı böyledir yani. Mesela benim adım Buhaneddin, Arapçada "Burhan-al-din" olarak yazılır ama bu Türkçe olarak Burhaneddin okunur.
Ayrıca mezarlığın bir bölümünü bölüp "seyyidler kabri", bir bölümünü bölüp "mevleviler kabri", bir bölümünü bölüp "akıncılar kabri", yok "yeniçeriler kabri" gibi ifadeler gerçeği yansıtmıyor ki bize bu yakışmaz. Bu levhalarda yazanlar halkı yanıltmakta ve gerçek dışı bir dünyaya onları sevk etmektedir. Halbuki bu mezartaşları yakın döneme ait (çoğu 1800'lü yıllar) ve burada yatanlar bizim dedelerimiz. Bu kıvanç bizlere yeter de artar bile... Her gördüğünüz "seyid" kelimesini peygamber soyuna yormayınız, çünkü "seyyid" kelimesinin efendi manası vardır ve genelde okuma yazma bilenlere, din adamlarına verilen bir unvandır.
Seyit Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar