OSMANLI ARŞİV KAYITLARINA GÖRE BÜNYAN’IN KAYSERİYE BAĞLANMASI

Bünyan-ı Hamid Kazası
Av.Ahmet ULU
Osmanlı Arşiv kayıtlarında bulunan Bünyan ile ilgili belgelerde Sivas’a bağlı ilçenin Kayseri’ye bağlanmasına ilişkin bazı yazışmalar bulunuyor. Bunları kronolojik olarak sıralarsak;
-İlk iki belge 1895 tarihli. Bu belgelerden Sivas’a bağlı Sarımsaklı kazasının isminin Bünyan Hamid olarak değiştirildiği ve kaymakamlığına da Abdürreşid Efendi’nin atandığını görüyoruz.
-Bir yıl sonra Bünyan’ın Aziziye (Pınarbaşı) Sancağı yerine Sivas merkezine bağlı bırakılması veya Yozgat ve Kayseri sancaklarından birine bağlanması taleplerinin incelenmesi konulu bir belge var.
19 Aralık 1899 tarihli belgede Bünyan’ın Sivas’tan ayrılarak Kayseri’ye bağlanması talebi bulunduğunu görüyoruz.
5 Mart 1902 tarihli belgeye görede “Sivas Vilayeti'ne tabi Bünyan-ı Hamid Kazası'nın, Kayseri Sancağı'na ve Niğde Sancağı'na mülhak Yahyalı Nahiyesi'nin, Develü Kazası'na tahvil-i irtibatları” içerikli belgeyle Bünyan Kayseri’ye Yahyalı da Develi’ye bağlanıyor.

Ancak 30 Mayıs 1903 tarihinde “Bünyan Hamid kazasının Kayseri'ye ilhak edilemeyeceği, Karahisar ve Yahyalı nahiyelerinin köyleriyle birlikte Develi kazasına rabt ve ilhakı için gereğinin yapılması” içerikli belgeden de anlaşılacağı üzere Bünyan’ın Kayseri’ye bağlanmasından vazgeçiliyor.
Ancak 1905’te Ankara Maliye müfettişi Necib Efendi’nin Bünyan’ın Kayseri’ye bağlanması talepli bir yazı yazdığı kayıtlara geçiyor. Ancak buna rağmen 6 Ocak 1907 tarihli bir belgeye göre Bünyan’ın Kayseri’ye bağlanması uygun bulunmuyor.
27 Ağustos 1909 tarihli bir belge ise çok ilginç bir içeriğe sahip. Buna göre Kayseri'nin vilayete dönüştürülmesi uygun görülmediği takdirde Tenos, Bünyan-ı Hamid, Boğazlıyan, Teke ve Ürgüb kazalarının birleştirilerek müstakil bir livaya dönüştürülmesi talebi hakkında Harbiye Nezareti'nden mütalaa istendiği anlaşılıyor.
12 Nisan 1910 tarihli belgeye göre Bünyan’ın Kayseri’ye bağlanması hala uygun görülmüyor. Yine 1910 yılı içerisinde Bünyan-ı Hamid kazasının sair kazalarla isim karışıklığını önlemek için sadece Bünyan isminin kullanılması kabul ediliyor.
Ve nihayet 5 Şubat 1914 tarihinde Bünyan’ın Kayseri’ye bağlanmasının kabul edildiğini görüyoruz.

Yorumlar