NAMIK AKIN / Bünyanlı Ünlü Simalar

Namık AKIN (1952  -     )

1952 yılında İbrahim Bey Mahallesi’nden Necati ve aynı mahalleden Kadın Hanım’ın çocukları olarak Bünyan’da dünyaya geldi.  İlkokula 1959 yılında Ankara Aydınlık Evler İlkokulunda başladı. Ortaokul ve liseye Ankara Atatürk Erkek Lisesinde devam etti ve 1971 yılında buradan mezun oldu. Aynı yıl Ankara Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazandı.

Akın 1976 yılında Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Etüd İdaresinde Proje Mühendisi olarak iş hayatına atıldı.  İki yıl burada çalıştıktan sonra her genç gibi askerlik görevini yerine getirmek için Polatlı Topçu Okuluna teslim oldu. Burada eğitimini tamamladıktan sonra, Gebze Topçu Alayında Asteğmen olarak askerlik görevini devam ettirdi ve buradan terhis oldu.

Akın askerlik görevini tamamladıktan sonra eski işi olan Elektrik Etüd İdaresinde tekrar işe başladı. İş hayatı boyunca birçok önemli projeye imza attı. Keban Barajı, Karakaya Barajı, Atatürk Barajı, Ilısu Barajı, Artvin Yusufeli Barajı ve Yamula Barajı inşaatlarında ve projelerinde önemli katkıları olmuştur.
2000 yılından sonra “Yeni ve Yenilenebilir” enerji konularında çalışmaları olmuştur. Türkiye’de bütün baraj inşaatlarını denetleyen yetkili kişi olarak Enerji Bakanlığına birçok raporlar sunmuş bir mühendistir. İşlerinin yoğunluğu sebebiyle eşi Yasemin Hanımla evlilik hayatına ancak 2005 yılında adım atabilmiştir.

Akın 2011 yılında Ankara D.S.İ. barajlar daire başkanlığında görevlendirildi. Burada bir yıl görev yaptıktan sonra 2012 yılında emekli oldu. Türk Enerji Konseyi Üyeliği, Türk Tesisatçılar Derneği Üyeliği ve Makine Mühendisleri  Odası üyeliği bulunmaktadır.  Emekli olduktan sonra vaktini eşi Yasemin hanımla birlikte Ankara, Bünyan ve Ayvalık’ta geçirmektedir. Ankara’da okumasına rağmen Akın’ın çocukluk hayatının önemli bir kısmı Bünyan’da geçmiştir.  Özellikle yaz tatillerinde Halasının oğlu hemşerimiz Albay Nedim Erol’un yanına uğrayan Akın, onun torpilli askerlerinden biri olmuştur.

Hasan Yüksel  

Yorumlar