CELAL DUMAN ( 1948 - )


01.05.1948 yılında Bünyan Musaşeyh Köyünde İsmail ve Durdane çiftinin evlatları olarak dünya ya geldi. Doğduğu tarihte babası askerde olduğu için nüfus kaydı 1,5 yaş küçük yapılmıştır. İlkokulu Atatürk İlkokulunda, ortaokulu da Bünyan Ortaokulunda tamamladı. Lise hayatına Sivas Merkez Öğretmen okulunda başladı.  Buradan kendi deyimi ile Van Alpaslan Öğretmen okuluna sürgün edildi ve 1966 yılında buradan mezun oldu.

Mehmet Orhan’ın kızı Selamet hanımla 1966 yılında hayatını birleştirdi.  Aynı yıl içerisinde Konya’nın Ilgın Gökçeyurt Köyüne tayin edildi. Burada iki yıl görev yaptıktan sonra Yunak Küçükhasan Köyü İlkokulu’nda müdür yetkili öğretmen oldu. Öğretim yılı sonunda Manisa da askerlik eğitimini tamamladı.  Askerlik görevi sonrası, kura ile Bitlis Hizan Sırmaçek Köyü’nde yeni görevine başladı. Bir yılsonunda Mutki Geyikpınar ve Kavakbaşı köylerinde müdür yetkili öğretmen olarak görev yaptı.

1972 yılında Bünyan Koyunabdal Köyün ’de bağımsız okul müdürlüğü görevini yürüttü.  1973 yılında Büyük Tuzhisar Kasabasına tayin oldu ve burada üç yıl görev yaptı. 1976 yılında Bünyan Cumhuriyet İlkokulu’na tayin oldu. Aynı yıl içerisinde girdiği sınavları kazanarak Ocak 1977 yılında Federal Almanya’nın Stuttgart şehri Göppingen kasabasında göreve başladı.   1977 ve 1981 yılları boyunca Türk kültürünü tanıtıcı faaliyetleri organize etti.  Sturttgart eğitim ataşesi Zeki Önöz ve Başkonsolos Yalçın Tuğ Beyler tarafından teşekkür ve takdirname ile ödüllendirildi.

Temmuz 1981 yılında Almanya’dan dönüş yaparak Cumhuriyet İlkokulu’ndaki görevine tekrar başladı. 1984 – 1985 eğitim-öğretim dönemi başında inşaatı yeni biten Osman Kavuncu İlkokulu Müdürlüğüne atandı.  Binanın tam olarak tamamlanmamış olması nedeniyle eksik kalan bütün işler müdür olarak üzerine düşmüş, başta okulun duvarını, okulun hizmetlisi Hasan ustanın yanında amele olarak çalışarak tamamlamış, okulun etrafını çam fidanları ve güller ile donatmışlardır. O gün diktikleri çam fidanları bu gün 33 yaşına gelmiştir. 1985 yılında okulun ikinci katının yapılması gerektiği konusunu İl Milli Eğitim müdürlüğüne bildirerek, programda olmamasına rağmen, aynı pozisyonda olan 24 Kasım İlkokulu’nun ikinci katının 19 milyon Tl’ye ihale edildiğini duyunca çabasından vazgeçmedi. Koruma Derneği Başkanı Alim Gerçel ve muhasip Sevinç Eşer’in manevi destekleri ile okulun ikinci katını yapmaya karar verir. Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 7.5 ton demir, Osman Kavuncunun oğlu Murat Kavuncu’dan 500 bin, Birlik Mensucat Fabrikası yetkililerinden 250 bin alarak inşaatı başlatır. Öğrenci velilerinin de maddi ve emek destekleri ile okulun ikinci katını, yeni öğretim dönemi başlamadan 9500 TL’ye bitirmeyi başarır. Okulun bütün donanım ihtiyaçlarını ise Mustafa Öztürk’ün vasıtası ile Eser Mobilya’dan sağladı.  Aynı zamanda TEK Bölge Müdürü Nurettin Nurdal, Müdür Yardımcıları Mustafa Öz, Ramazan Peker ve tüm öğretmen arkadaşlarının da maddi ve manevi desteklerini alıp okul binasını büyüterek Milli Eğitime büyük bir katkıda bulunmuştur.

Mart 1986 tarihinde Bünyan Kaymakamı Hıdır Kahveci ve amcasının oğlu Muzaffer Duman’ın istekleri üzerine kendisinin de bir süre okuduğu ve II. Mektep adı verilen Bünyan Namık Kemal İlkokulu Müdürlüğü’ne atandı.  Duman o günleri şu şekilde anlatmaktadır.

“Geçmişte Bünyan’ın en başarılı okulu, en saygın müdür ve öğretmenlerin görev yaptığı Namık Kemal İlkokulu beni hayal kırıklığına uğrattı. Okulun kömürlüğünden bir kamyonet dolusu rakı ve bira şişesi attırdım.  Okulun ne durumda olduğunu bu izah eder zannediyorum.
O dönemde Namık Kemal İlkokulu’nun müdür yardımcısı ve öğretmen kadrosu çok iyi idi.  Bir kısmı beni müdür olarak istememiş. Elbette ilk olarak birlik beraberliği sağlamam gerekti. Daha sonra ki ilk işim, o zaman yaygın olan bit salgını ile mücadele etmem oldu.  Bütün öğrencilere duyurdum, saç serbest, ayna ve tarak taşımak serbest. Saçı kirli olanların saçı kesilir dedim. Sonuç verdi ve başarıya ulaştık.”

Celal Duman, Namık Kemal’de iken, okulun bahçesine sınır olan bahçeler belediyece istimlak edilerek 12 derslikli yeni okul binası yaptırıldı ve okul bu binaya taşındı.  Eski okul ve yeri belediyeye verildi. Yeni okulun zemin katına kendi imkânları ile 4 derslik daha ilave edildi.  Okulun duvarları ise devlet tarafından yaptırıldı. Müdür olarak, üç müdür yardımcısı arkadaşı ve tüm öğretmenlerle birlikte il ve ilçede en başarılı okul olma hedefini gerçekleştirmek için mücadele verdi. Anadolu liselerine öğrenci vermede, sınava girenler sayısı bakımından en başarılı okul olmaya hak kazandılar. Halk Oyunları yarışmalarında okul olarak yıllarca birinci olmaya hak kazandılar ve bu başarıları sonucunda Kayseri’yi gurup yarışmalarında da temsil etme hakkını elde ettiler.

Üç öğretim dönemi boyunca 2500 den fazla vatandaşa dışarıdan bitirmelerde ortaokul diploması verdi. Devlet yetkilileri çalışmalarını karşılıksız bırakmadı. Kaymakamlar, valiler, müsteşar ve bakandan olmak üzere 12 takdirname aldı.  Bünyan’da, Kayseri’de ve Tüm Türkiye’de öğretmenleri televizyonlarda temsil etme görevi ile onurlandırıldı. 1991 yılında da devlet yetkilileri ve özel kuruluşlar tarafından maddi olarak ödüllendirildi.  İlksan Kayseri il temsilciliği görevini yürüttü. Ülkücü Öğretmenler Derneği’nde uzun yıllar görev yaptı.

Duman, 1998 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra 2007 yılına kadar Özel Bora Sürücü kursunda Müdür olarak çalıştı.  Trafik Öğretmenliği ve usta eğiticilik yaptı. 2007 yılında MHP’den Bünyan Belediyesi Meclis Üyesi Seçildi. Beş yıl boyunca meclis başkan vekilliği, imar komisyon başkanlığı, denetleme kurulu başkanlığı ve zaman zamanda başkan vekilliği yaptı. 
Duman, dört oğlan evladı sahibidir.  Evlatları Kalp Cerrahı Ümit Duman, Diş Hekimi Levent Duman, Veteriner Hekim Gökhan Duman ve Beden Eğitimi Öğretmeni Dağhan Duman’dır.

Hasan Yüksel

Yorumlar